Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna QuakeWorld.pl - Forum
Forum dyskusyjne polskiej sceny QuakeWorld
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

linux w ogolnosci
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Linux
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
anarchy
Bóg telefragu
Bóg telefragu


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 1180

PostWysłany: Pią Cze 15, 2007 6:49 pm    Temat postu: linux w ogolnosci Odpowiedz z cytatem

ej joł Uśmiech...

kolega zainstalowal mi kubuntu, zainstalowal firofoxa i jakies moze 2 inne programy, pokazal gdzie jest konsola, gdzie jest ten menedzer dodawania programow czy jakos tak i na tym konczy sie moja znajomosc linuxa Uśmiech...

chetnie poszperalbym albo pogral na linuxie, ale totalnie nie wiem jak sie do tego zabrac i nawet to co zostalo napisane w faqu jest dosc skomplikowane dla mnie- trudne latwego poczatki Uśmiech...

moglby ktos mi troszke pomoc w nastepujacych sprawach:
- jaki jest programik typu totalcommander pod linucha, jak go zainstalowac
- sterowniki do myszki? nie dzialaja mi 4 przyciski w myszce z 6
- czy jest jakis mikser/ equalizer przy sterach do karty muzycznej aby mozna bylo regulowac sobie tony... nie chodzi mi regulacje w amaroku tylko o regulacje w calym systemie

Na razie chyba tyle.
Prosilbym na poczatku o taka zlota zasade funkcjonowania linucha w instalowaniu programow oraz jak do cholery rozpakowac plik :/

edit: przepraszam, ale nie wiem czemu 2 topiki powstaly. prosilbym o usuniecie jednego Uśmiech...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
plast
Mistrz Polski


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 2615

PostWysłany: Pią Cze 15, 2007 6:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. jak kubuntu to najlepiej krusader, w konsoli
sudo apt-get install krusader
troche trzeba posiedziec nad konfiguracja (klikanina), ale da sie go dostosowac zeby dzialal prawie jak tc, a po pewnym (dluzszym czasie) nawet odnajduje sie elementy, ktorych w tc brakuje
krusaderem mozesz tez rozpakowac plik, obsluguje praktycznie kazdy format

2. bylo na forum calkiem niedawno, poszukaj

3. jak kubuntu to np. kmix, chociaz nie pamietam czy tam jest regulacja 'tonow'

generalnie to forum.ubuntu.pl i tam jest czytania na pol roku, jest dzial dla poczatkujacych, do (k)ubuntu jest tez bardzo obszerny poradnik/faq, nawet go przetlumaczyli
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
anarchy
Bóg telefragu
Bóg telefragu


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 1180

PostWysłany: Nie Cze 17, 2007 2:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo powoli zaczynam rozkiminiac podstawowe czynnosci w linuxie, ale z jednym mam problem.
Edytujac xorg.conf (sprawa myszki) nie moge go zapisac. Komunikat mniej wiecej taki: brak dostepu/ za malo miejsca na dysku.
To jest zwiazane z jakimis uprawnieniami czy cus?

btw. linux strasznie smierdzi jesli chodzi o jakos odtwarzanego dzwieku, co niestety nie jest tylko moim zdaniem Uśmiech...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
plast
Mistrz Polski


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 2615

PostWysłany: Nie Cze 17, 2007 2:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

plik systemowe trzeba edytowac z roota

graficznie: kdesu edytor plik
w konsolu: sudo edytor plik

np. sudo vim /etc/xorg.conf

nie doswiadczam problemow z jakoscia dzwieku, a slyszalem o nich tylko w kontekscie szajsowatych zintegrowanych z plyta chipow typu ac97
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
anarchy
Bóg telefragu
Bóg telefragu


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 1180

PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 11:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Error: GLimp_Init() - could not load OpenGL subsystem

taki blad mi wyskakuje jak zrobilem ten skrypt ktory u mnie wygladal tak
./ezq +cfg_load inde -dinput -width 640 -height 480 -conwidth 512 -bpp 16 +set vid_displayfrequency 75 +set s_khz 44 +set cl_independentPhysics 1


edit: a jaki programik moze byc do sprawdzania poczty?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
goq
Bóg telefragu
Bóg telefragu


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 1797

PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 3:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie rozumiem jak mozna pracowac na USERZE kiedy jest sie na swoim wlasnym boxie Linuxowym, zawsze siedzialem na roocie

(oczywiscie nie winie anarchy, bo on o tym nie wie, ale wg mnie zle jest w tych dystrybucjach ze root jest "Schowany")
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
plast
Mistrz Polski


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 2615

PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 3:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pracowanie na roocie to jak uzywanie konta admina w windowsie, no moze odrobine bezpieczniejsze z uwagi na duzo mniejsza ilosc wszelkiej masci robakow Suszę zęby poza tym w obecnych dystrybucjach w wiekszosci przypadkow nie jest tak prosto uruchomic x'y jako root (i bardzo dobrze)

skoro root jest potrzebny tylko do modyfikacji plikow systemowych i (de)instalacji/update'u softu, to po co go uzywac na co dzien?

ps.
do poczty cokolwiek, jest tego cala masa, w zaleznosci od potrzeb
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
goq
Bóg telefragu
Bóg telefragu


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 1797

PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 4:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

plast napisał:
pracowanie na roocie to jak uzywanie konta admina w windowsie, no moze odrobine bezpieczniejsze z uwagi na duzo mniejsza ilosc wszelkiej masci robakow Suszę zęby poza tym w obecnych dystrybucjach w wiekszosci przypadkow nie jest tak prosto uruchomic x'y jako root (i bardzo dobrze)

skoro root jest potrzebny tylko do modyfikacji plikow systemowych i (de)instalacji/update'u softu, to po co go uzywac na co dzien?

ps.
do poczty cokolwiek, jest tego cala masa, w zaleznosci od potrzeb


wlasnie po to uzywac roota by miec nielimitowany dostep do urzadzen/zasobow systemowych i nie wkurwiac sie Uśmiech...
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
anarchy
Bóg telefragu
Bóg telefragu


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 1180

PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 4:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tym rootem to faktycznie mam dobre jazdy Uśmiech...
kuzyn ktory sie na tym dobrze zna powiedzial ze na roocie troche nie powinno sie siedziec bo wlasnie wtedy komputer jest zagrozony. dla mnie i tak nie ma to znaczenia bo wlaczam sie na roota jak mnie o to pytaja Uśmiech...

jeszcze z tydzien i mysle ze uruchomie qw i skonfiguruje myche Uśmiech...
na razie mam podstawoe programy i bawie sie bawie Uśmiech...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
anarchy
Bóg telefragu
Bóg telefragu


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 1180

PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 6:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to powiedzcie co robie zle. jak dac uprawnienia, jak to zrobic Smuteczek jak lykne mniej wiecej to same bede sobie reszte robil czytaja forum.ubuntu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
plast
Mistrz Polski


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 2615

PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 7:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

anarchy napisał:
Error: GLimp_Init() - could not load OpenGL subsystem

taki blad mi wyskakuje jak zrobilem ten skrypt ktory u mnie wygladal tak
./ezq +cfg_load inde -dinput -width 640 -height 480 -conwidth 512 -bpp 16 +set vid_displayfrequency 75 +set s_khz 44 +set cl_independentPhysics 1


edit: a jaki programik moze byc do sprawdzania poczty?


wpisz w konsoli 'glxgears' [enter]

sa koleczka?

prawdopodobnie nie masz sterownikow do karty graficznej zainstalowanych, instaluje sie je roznie w zaleznosci od kartye
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
anarchy
Bóg telefragu
Bóg telefragu


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 1180

PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 8:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sa koleczka Uśmiech...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
anarchy
Bóg telefragu
Bóg telefragu


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 1180

PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 8:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak przez roota uruchamialem to mi sie zmniejszyla rozdziala i nic dalej nie poszlo...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
plast
Mistrz Polski


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 2615

PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 9:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jaka karta?
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
shtyvny
Strzelam pinezkami
Strzelam pinezkami


Dołączył: 19 Kwi 2005
Posty: 332
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto Cze 19, 2007 9:52 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jakie moduly masz zaladowane (wklej output z "lsmod") ?
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
anarchy
Bóg telefragu
Bóg telefragu


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 1180

PostWysłany: Wto Cze 19, 2007 1:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gf4 440

moduly

Module Size Used by
rfcomm 40856 0
l2cap 25856 5 rfcomm
bluetooth 55908 4 rfcomm,l2cap
uinput 10240 2
ppdev 10116 0
cpufreq_conservative 8200 0
cpufreq_userspace 5408 0
cpufreq_powersave 2688 0
cpufreq_stats 7360 0
cpufreq_ondemand 9228 0
freq_table 5792 2 cpufreq_stats,cpufreq_ondemand
pcc_acpi 13184 0
sony_acpi 6284 0
dev_acpi 12292 0
tc1100_wmi 8068 0
ac 6020 0
battery 10756 0
button 8720 0
dock 10268 0
sbs 15652 0
i2c_ec 6016 1 sbs
video 16388 0
container 5248 0
asus_acpi 17308 0
backlight 7040 1 asus_acpi
nls_iso8859_1 5120 3
nls_cp437 6784 3
vfat 14208 3
fat 53916 1 vfat
ipv6 268960 10
lp 12452 0
snd_via82xx 29208 6
snd_ac97_codec 98464 1 snd_via82xx
ac97_bus 3200 1 snd_ac97_codec
snd_pcm_oss 44544 0
snd_mixer_oss 17408 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 79876 6 snd_via82xx,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_page_alloc 10888 2 snd_via82xx,snd_pcm
snd_seq_dummy 4740 0
snd_seq_oss 32896 0
snd_seq_midi 9600 0
snd_seq_midi_event 8448 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
analog 12832 0
i2c_viapro 10132 0
snd_seq 52592 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer 23684 3 snd_pcm,snd_seq
snd_mpu401 9256 0
snd_mpu401_uart 9472 2 snd_via82xx,snd_mpu401
snd_rawmidi 25472 2 snd_seq_midi,snd_mpu401_uart
snd_seq_device 9100 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq,snd_rawmidi
gameport 16520 2 snd_via82xx,analog
pcspkr 4224 0
i2c_core 22656 2 i2c_ec,i2c_viapro
snd 54020 20 snd_via82xx,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_seq,snd_timer,snd_mpu401,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device
parport_pc 36388 1
parport 36936 3 ppdev,lp,parport_pc
via_ircc 27540 0
irda 201276 1 via_ircc
soundcore 8672 1 snd
via_agp 11264 1
agpgart 35400 1 via_agp
crc_ccitt 3072 1 irda
shpchp 34324 0
pci_hotplug 32576 1 shpchp
af_packet 23816 2
tsdev 8768 0
evdev 11008 8
ext3 133128 1
jbd 59816 1 ext3
mbcache 9604 1 ext3
ide_cd 32672 0
cdrom 37664 1 ide_cd
ide_disk 17024 7
8139cp 25088 0
generic 5124 0 [permanent]
usbhid 26592 0
hid 27392 1 usbhid
via82cxxx 10372 0 [permanent]
floppy 59524 0
8139too 27648 0
mii 6528 2 8139cp,8139too
ata_generic 9092 0
libata 125720 1 ata_generic
scsi_mod 142348 1 libata
ehci_hcd 34188 0
ohci_hcd 22532 0
usbcore 134280 4 usbhid,ehci_hcd,ohci_hcd
thermal 14856 0
processor 31048 1 thermal
fan 5636 0
fbcon 42656 0
tileblit 3584 1 fbcon
font 9216 1 fbcon
bitblit 6912 1 fbcon
softcursor 3200 1 bitblit
vesafb 9220 0
capability 5896 0
commoncap 8192 1 capability


EDIT: OT tez wam tam dobrze forum chodzi? Smuteczek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
shtyvny
Strzelam pinezkami
Strzelam pinezkami


Dołączył: 19 Kwi 2005
Posty: 332
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto Cze 19, 2007 2:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmm jak widze "wszystko co fabryka dala" ALE nie widze modulu nv ani nvida. nv jest w jadrze wiec wystarczy je przekompilowac i bedzie OK, nvida jest "zewnetrznym" sterem i trzeba doinstalowac. na koncu modyfikacja xorg.conf zeby z ktoregos skorzystal i bedze wszystko chulac az milo.
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
anarchy
Bóg telefragu
Bóg telefragu


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 1180

PostWysłany: Wto Cze 19, 2007 2:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

o to chodzi sztywny?

czy moze to z xorga?

Section "Module"
Load "i2c"
Load "bitmap"
Load "ddc"
Load "extmod"
Load "freetype"
Load "int10"
Load "vbe"
load "glx"
load "GLcore"
load "v4l"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
anarchy
Bóg telefragu
Bóg telefragu


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 1180

PostWysłany: Wto Cze 19, 2007 2:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kumpel mi z ubuntu.forum.pl wkleil jakies linki zeby to poinstalowalo wszystko + 180 mb uptada wczoraj Uśmiech...

a z ta nvidia chodzi moze o nvidia-applet? bo instalowalem to tez...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
plast
Mistrz Polski


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 2615

PostWysłany: Wto Cze 19, 2007 2:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w konsoli:
$ sudo apt-get install nvidia-glx

powinno zainstalowac sterowniki do grafiki i zmodyfikowac co trzeba, potem zrob restart (wystarczy x'ow, ale dla pewnosci calosciowy)

$ glxgears
zeby sprawdzic czy sa koleczka

$ cat /etc/X11/xorg.conf | grep nvidia
powinno pokazac Driver "nvidia"

odpal qw, zeby zobaczyc czy chodzi

zakladam, ze masz najnowsza wersje kubuntu (7.04), bo w starszych ta metoda nie zadziala, w starszych trzeba recznie stery ze strony nvidia.com instalowac lub jechac na wbudowanych 'nv', ktore sa do dupci =)
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Linux Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group