Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna QuakeWorld.pl - Forum
Forum dyskusyjne polskiej sceny QuakeWorld
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[ezquake 1517] problem z configiem, problem z fpsami

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Linux
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
plast
Mistrz Polski


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 2615

PostWysłany: Wto Lip 18, 2006 12:53 am    Temat postu: [ezquake 1517] problem z configiem, problem z fpsami Odpowiedz z cytatem

Witam

Moj cmdline:
./ezquake-gl.glx -width 800 -height 600 -conwidth 400 -dinput +cfg_load 4i +set cl_independentPhysics 1 -noforcespd -noforcemaccel -norjscripts -primarysound -nolibjpeg -fullscreen -zone 4096

Nie wiem co z tego nie dziala pod Linuksem, ale w sumie nie o to mi chodzi.

Otoz moj cfg zajmuje, bagatela, 113 kB. Taki powstal przez cfg_save pod Windowsem, nie za bardzo wiem co z niego moge wywalic, a co nie, zreszta pod Windowsem nie ma z nim zadnych problemow z racji wielkosci, wiec po co.

Natomiast pod Linuksem proba cfg_load 4i daje mi cos takiego:
cbuf_inserttext: overflow

Gdy rozbijam cfg na dwa, do pierwszej czesci wsadzam wszystko poza aliasami, a do drugiej same aliasy, to mam mniej wiecej rowne cfg. Pierwsza czesc laduje za pomoca cfg_load, druga za pomoca exec. W tym momencie nawet niby wszystko jest OK, nie pojawia sie ten komunikat co wyzej. Ale cos nadal jest nie tak, mianowicie zamiast swoich ustawien np. rozblyskow przy strzalach, teleporcie, etc. widze wszystkie te okropne defaultowe ezquake'owe duperelki...

Druga rzecz to fpsy. Niby mam najnowsze stery nvidii do GF, ustawilem sobie 154 Hz w 800x600, cl_maxfp 154, cl_physfps 77, czyli wszystko jak pod Windowsem. W grze mam 154 Hz, 154 fps. Tyle ze za cholere nie ma zadnej plynnosci, ktora mam pod Windowsem. Ekran wyraznie 'skacze' (mruga, smuzy, czy jak to nazwiecie). Co wiecej, przy kazdym tym super-ezquake'owym rozblysku efektow etc. mam spore fps dropy.

Jakies pomysly/podpowiedzi OCB?
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
panczo
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 736
Skąd: Legnica city

PostWysłany: Wto Lip 18, 2006 4:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Linux to ynteligentny system musial wykryc ze daub go instaluje. Musisz poprosic kogos o przeinstalowanie.
_________________
.: Demolition Crew :.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
plast
Mistrz Polski


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 2615

PostWysłany: Wto Lip 18, 2006 6:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chujek! Confused
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
plast
Mistrz Polski


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 2615

PostWysłany: Sob Sie 05, 2006 2:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wrocilem do tego po 2 tyg. odwyku i rozwiazalem wiekszosc problemow w ciagu paru godzin.

Dla potomnych:

* Sprawdzcie czy na pewno macie taka wersje ezq jak myslicie, ze macie... ja nie mialem. Rozwiazalo to problemy z configiem i dziwnymi komendami typu amf_, ktore byly odpowiedzialne za q3likelookingqw.

* Jak ktos ma nvidie, to niech upewni sie, ze ma zainstalowane nvidia-glx, wzglednie nvidia-glx-legacy dla starszych GF (GF2 i wczesniej). To w jakis sposob pomaga, wlacza akceleracje, cholera wie co, w kazdym razie mam teraz plynne 154 FPS, ktore praktycznie nie dropuje bardziej niz 0.5 FPS, chyba ze dysk jakos ostro zamieli oczywiscie. Trzeba to doinstalowac DODATKOWO oprocz najnowszego drivera nvidii, bo nie wiadomo czemu, ale brakuje tego standardowo.

* Problem ze smuzeniem rozwiazalem polowicznie, tzn. mam satysfakcjonujace rozwiazanie tymczasowe, ale docelowo chcialbym jednak rozwiazac to jakos inaczej. Mianowicie odkrylem, ze ustawienie m_filter 1 usuwa to smuzenie. Oczywiscie na m_filter 1 ch***wo sie gra, wiec zszedlem do 0.4 - smuzenia prawie nie ma, a gra sie nienajgorzej. Oczywiscie 0 to nie jest, no ale... Anyway, podejrzewam cos ze sterownikami do myszki jakis myk, moze z jej odswiezaniem... trzeba to bedzie obadac.
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
goq
Bóg telefragu
Bóg telefragu


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 1797

PostWysłany: Sob Sie 05, 2006 9:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rofl, to ty grałeś bez nvidia-glx?

Uśmiech...
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
plast
Mistrz Polski


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 2615

PostWysłany: Sob Sie 05, 2006 2:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nigdy nie gralem w zadne 3D gry pod Linuksem, wiec opieralem sie glownie na opisach z netu. Skoro 99% tych opisow stwierdza, ze styka najnowszy driver nvdiii + load 'glx' w xorg.conf, to czemu mialem im nie wierzyc?
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
bar
Ja i mój granat
Ja i mój granat


Dołączył: 17 Mar 2005
Posty: 485
Skąd: Oława

PostWysłany: Sob Sie 05, 2006 10:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a co do smuzenia to ustaiwles usb na 500Hz?
i tam chyba dla myszki logitecha byl taksi skrypcik co dawal 800dpi zamiast 400 ale to juz nie wiem
_________________
cyfrowy podpis barrelowy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
goq
Bóg telefragu
Bóg telefragu


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 1797

PostWysłany: Sob Sie 05, 2006 11:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

najnowszy driver nvidii zawiera w sobie glx, ale nie drivery nazwane 'nv' w standardowych konfiguracjach X Uśmiech...
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
plast
Mistrz Polski


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 2615

PostWysłany: Nie Sie 06, 2006 12:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Barel: tak, mam 500 Hz ustawione za pomoca usbhid mousepoll=2, niestety 1000 Hz nie chce sie dac ustawic, nie wiem dlaczego. Nie ma zadnego komunikatu o bledzie, tylko zostaje 500 Hz. 800dpi tez mam, ale wolalbym 2000dpi. W kazdym razie pod WinXP nawet na 125 Hz i 400dpi nie mam tego smuzenia...

Goq: mam najnowszy driver 'nvidia' i on zawiera w sobie glx, ale to nie ten sam glx co paczki nvidia-glx, lub ewentualnie nvidia-glx posiada cos jeszcze. A przynajmniej u mnie jest taka roznica, ze przed instalacja nvidia-glx w ezq mialem ostre fps dropy, a teraz jest stabilnie jak cholera. Whatever.
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Linux Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group