View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Fausto Biorę przyQUAD

|
Posted: Thu May 06, 2010 12:11 am Post subject: LCD + custom Hz + ezquake + linux |
|
|
Generalnie zapisuje sobie tutaj, co narozkminialem, zeby dzialalo - a moze sie komus tez przyda. Powinno tez dzialac na laptopach, aczkolwiek one maja najczesciej matryce polaczona przez VGA (analog) a nie DVI (cyfrowy), wiec moze sie inaczej zachowywac.
1. GPU scalling off - zeby karta nie skalowala rozdzialki do natywnej monitora, bo to najczesciej skonczy sie 60hz, niezaleznie od ustawien. Zas mozliwosci monitora maja byc sczytane z EDID. Twinview i xineramy tez nie chcemy.
Dla nvidii jest taki zestaw opcji xorg.conf:
Quote: |
Section "Device"
Option "UseEDID" "TRUE"
Option "UseEDIDFreqs" "TRUE"
Option "UseEDIDDpi" "TRUE"
Option "ExactModeTimingsDVI" "TRUE"
Option "FlatPanelProperties" "Scaling = Native"
Option "Twinview" "0"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
EndSection
|
2. teraz za pomoca xrandr mozna zmieniac rozdzialke bez skalowania, mozna sobie wypisac dostepne opcje. Sa one numerowane od zera wzwyz, linijka po linijce.
3. ezquake mi nie wybieral wlasciwego trybu. Ustawial zbyt wysokie odswiezanie i monitor sie wylaczal (samsung bw226). Algorytm ezq jest prosty - stara sie wybrac najwyzsze odswiezanie dla wybranej w konfigu rozdzialki. vid_displayfrequency jest kompletnie ignorowany oczywiscie.
5. zeby zobaczyc, jakie vidmodes xorg zglasza quakowi jako mozliwe dla wybranej rozdzialki, wstawiamy do petli linijke pogrubiona do linux_glimp.c (linia okolo 1330)
for (i = 0; i < num_vidmodes; i++)
{
if (glConfig.vidWidth > vidmodes[i]->hdisplay || glConfig.vidHeight > vidmodes[i]->vdisplay)
continue;
if (glConfig.vidWidth == vidmodes[i]->hdisplay || glConfig.vidHeight == vidmodes[i]->vdisplay)
ST_Printf(PRINT_ALL, "%i VIDMODE: clock: %i reso: %i x %i hsync: %i - %i vsync %i - %i...\n",i ,vidmodes[i]->dotclock, vidmodes[i]->hdisplay, vidmodes[i]->vdisplay, vidmodes[i]->hsyncstart, vidmodes[i]->hsyncend, vidmodes[i]->vsyncstart,vidmodes[i]->hsyncend);
x = glConfig.vidWidth - vidmodes[i]->hdisplay;
y = glConfig.vidHeight - vidmodes[i]->vdisplay;
dist = (x * x) + (y * y);
if (dist < best_dist)
{
best_dist = dist;
best_fit = i;
}
}
|
6. mejkujemy zrodla (pamietac o make clean pomiedzy przerobkami)i odpalamy qw - patrzymy w konsole - bedzie lista, po lewej numerki vidmodow i ich dane.
7. Z powyzszej listy wybieramy interesujacy numerek (np w moim przypadku z nizszym pixel clock) wstawiamy wybrany numerek w miejsce zmiennej best_fit, toz za powyzsza petla (tam, gdzie wyboldowane):
// change to the mode
XF86VidModeSwitchToMode(dpy, scrnum, vidmodes[20]);
vidmode_active = true;
|
8. znowu make. Ta poprzednia zmiane mozna wywalic wraz z cala petla, jesli komus psuje estetyke
9. Teraz juz ezquake zamiast wybierac automatycznie vidmode uzyje scisle przez nas wybranego.
10. Odpalamy qw i weryfikujemy w OSD monitora, czy rozdzialka i odswiezanie sie zgadzaja, cieszymy sie plynnym kłejkiem  _________________ These are my glasses.
There are many like them, but these ones are MINE.
My glasses are my best friends. They are my life.
I must master them as I must master my life.
My glasses without me are useless. Without my glasses, I am useless. |
|
Back to top |
|
 |
plast Mistrz Polski

|
Posted: Thu May 06, 2010 10:18 am Post subject: |
|
|
sugerujesz, ze na bw226 mozna uzyskac wiecej niz 75Hz ? _________________ Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl |
|
Back to top |
|
 |
Fausto Biorę przyQUAD

|
Posted: Thu May 06, 2010 11:41 am Post subject: |
|
|
Mozna uzyskac do 84Hz. Dla >=85 wlacza mi sie jakas blokada monitora, ktora go wylacza po 20 sekundach - i google nie znalo rady dla tego akurat modelu - w innych modelach jest taka opcja w OSD.
QW natomiast bralo modeline z 85hz, nawet jesli monitor go nie zglaszal w xrandr - wiec mozna sie tym bawic do woli, byle pixel clock byl mniejszy od tego dla 85Hz.
PS. Zrodla z svn checkout z dnia 05.05.2010! _________________ These are my glasses.
|
Back to top |
|
 |
Kapitan Kloze Elektryczny widelec

Joined: 18 Mar 2005 Posts: 772 Location: Claustrophobopolis
|
Posted: Thu May 06, 2010 11:54 am Post subject: |
|
|
Ciekawe, ciekawe. To ile masz teraz w QW Fausto? 84 hz? Widać różnicę? _________________ Demolition Crew |
|
Back to top |
|
 |
Fausto Biorę przyQUAD

|
Posted: Thu May 06, 2010 12:31 pm Post subject: |
|
|
Nie, ustawilem 75, boje sie uzywac wiecej, niz mi xrandr zglasza Ale dotychczas gralem na 50Hz i nic nie moglem z tym zrobic. Roznica jest MEGA, po prostu gra sie DUZO przyjemniej, plynnosc mila dla oka. _________________ These are my glasses.
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: Thu May 06, 2010 12:47 pm Post subject: |
|
|
Na PHC miales 50 hz? Niemozliwe, zauważyłbym od razu
No to teraz na 75 hz będziesz ogarniał ten weselny klimat  _________________ Demolition Crew |
|
Back to top |
|
 |
Fausto Biorę przyQUAD

|
Posted: Thu May 06, 2010 1:25 pm Post subject: |
|
|
Na pardy gralem z lapka, tam mi sie udalo normalna droga wynegocjowac 70Hz. Czasami mozna  _________________ These are my glasses.
|
Back to top |
|
 |
plast Mistrz Polski

|
Posted: Thu May 06, 2010 1:55 pm Post subject: |
|
|
Z tego co ja sie swego czasu bawilem to 75 udawalo sie zrobic bez zadnych sztuczek, ale nie po DVI, tylko DSUB. Roznica miedzy 60 a 75 jest duza, mniej wiecej jak miedzy maluchem na duzym fiatem. Marna to jednak pociecha dla kogos kto do tej pory jezdzil mercem.
Odnioslem tez wrazenie, ze na mniejszych rozdzielczosciach (rzedu 960x600) da sie uzyskac wiecej niz 75 Hz, chociaz OSD tego nie pokazuje. Byc moze zatem to tylko wrazenie. Nadal to jednak zbyt malo by cieszyc sie z gry.
Tak naprawde zatem pozostaje zmienic monitor. Moze w 2012 . _________________ Death Dealers Clan
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: Thu May 06, 2010 3:11 pm Post subject: |
|
|
Ten samsung 2233rz daje 120 hz i naprawde miło się gra. Wiem co mowie bo sam mam 200 hz teraz i potrafie ocenic ze te 120 hz u Fluara/ MajQ i innych tez daje spokojnie radę.
Więc nie wiem na co czekasz
P.S. Mam ten sam Samsung i 75 hz mam po DVI _________________ Demolition Crew |
|
Back to top |
|
 |
plast Mistrz Polski

|
Posted: Thu May 06, 2010 6:36 pm Post subject: |
|
|
Czekam az bedzie w normalnej cenie, nie czuje parcia na QW zeby wydawac 1200 na monitor, ktory MOZE bedzie ok. Jak bedzie po 400 zl to co innego .
PS. Pod Winda tez mialem. Tu jest jednak dzial linuksowy  _________________ Death Dealers Clan
|
Back to top |
|
 |
fluartity Moderator

|
|
Back to top |
|
 |
|