QuakeWorld.pl - Forum Forum Index QuakeWorld.pl - Forum
Forum dyskusyjne polskiej sceny QuakeWorld
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

LCD + custom Hz + ezquake + linux

 
Post new topic   Reply to topic    QuakeWorld.pl - Forum Forum Index -> Linux
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Fausto
Biorę przyQUAD
Biorę przyQUAD


Joined: 23 Mar 2005
Posts: 907
Location: Warszawa

PostPosted: Thu May 06, 2010 12:11 am    Post subject: LCD + custom Hz + ezquake + linux Reply with quote

Generalnie zapisuje sobie tutaj, co narozkminialem, zeby dzialalo - a moze sie komus tez przyda. Powinno tez dzialac na laptopach, aczkolwiek one maja najczesciej matryce polaczona przez VGA (analog) a nie DVI (cyfrowy), wiec moze sie inaczej zachowywac.

1. GPU scalling off - zeby karta nie skalowala rozdzialki do natywnej monitora, bo to najczesciej skonczy sie 60hz, niezaleznie od ustawien. Zas mozliwosci monitora maja byc sczytane z EDID. Twinview i xineramy tez nie chcemy.

Dla nvidii jest taki zestaw opcji xorg.conf:

Quote:

Section "Device"
Option "UseEDID" "TRUE"
Option "UseEDIDFreqs" "TRUE"
Option "UseEDIDDpi" "TRUE"
Option "ExactModeTimingsDVI" "TRUE"
Option "FlatPanelProperties" "Scaling = Native"
Option "Twinview" "0"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
EndSection



2. teraz za pomoca xrandr mozna zmieniac rozdzialke bez skalowania, mozna sobie wypisac dostepne opcje. Sa one numerowane od zera wzwyz, linijka po linijce.

3. ezquake mi nie wybieral wlasciwego trybu. Ustawial zbyt wysokie odswiezanie i monitor sie wylaczal (samsung bw226). Algorytm ezq jest prosty - stara sie wybrac najwyzsze odswiezanie dla wybranej w konfigu rozdzialki. vid_displayfrequency jest kompletnie ignorowany oczywiscie.

5. zeby zobaczyc, jakie vidmodes xorg zglasza quakowi jako mozliwe dla wybranej rozdzialki, wstawiamy do petli linijke pogrubiona do linux_glimp.c (linia okolo 1330)
Quote:

for (i = 0; i < num_vidmodes; i++)
{
if (glConfig.vidWidth > vidmodes[i]->hdisplay || glConfig.vidHeight > vidmodes[i]->vdisplay)
continue;

if (glConfig.vidWidth == vidmodes[i]->hdisplay || glConfig.vidHeight == vidmodes[i]->vdisplay)
ST_Printf(PRINT_ALL, "%i VIDMODE: clock: %i reso: %i x %i hsync: %i - %i vsync %i - %i...\n",i ,vidmodes[i]->dotclock, vidmodes[i]->hdisplay, vidmodes[i]->vdisplay, vidmodes[i]->hsyncstart, vidmodes[i]->hsyncend, vidmodes[i]->vsyncstart,vidmodes[i]->hsyncend);


x = glConfig.vidWidth - vidmodes[i]->hdisplay;
y = glConfig.vidHeight - vidmodes[i]->vdisplay;
dist = (x * x) + (y * y);
if (dist < best_dist)
{
best_dist = dist;
best_fit = i;
}
}


6. mejkujemy zrodla (pamietac o make clean pomiedzy przerobkami)i odpalamy qw - patrzymy w konsole - bedzie lista, po lewej numerki vidmodow i ich dane.

7. Z powyzszej listy wybieramy interesujacy numerek (np w moim przypadku z nizszym pixel clock) wstawiamy wybrany numerek w miejsce zmiennej best_fit, toz za powyzsza petla (tam, gdzie wyboldowane):

Quote:

// change to the mode
XF86VidModeSwitchToMode(dpy, scrnum, vidmodes[20]);
vidmode_active = true;


8. znowu make. Ta poprzednia zmiane mozna wywalic wraz z cala petla, jesli komus psuje estetyke Suszę zęby

9. Teraz juz ezquake zamiast wybierac automatycznie vidmode uzyje scisle przez nas wybranego.

10. Odpalamy qw i weryfikujemy w OSD monitora, czy rozdzialka i odswiezanie sie zgadzaja, cieszymy sie plynnym kłejkiem Język
_________________
These are my glasses.
There are many like them, but these ones are MINE.
My glasses are my best friends. They are my life.
I must master them as I must master my life.
My glasses without me are useless. Without my glasses, I am useless.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
plast
Mistrz Polski


Joined: 15 Mar 2005
Posts: 2633

PostPosted: Thu May 06, 2010 10:18 am    Post subject: Reply with quote

sugerujesz, ze na bw226 mozna uzyskac wiecej niz 75Hz ?
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Fausto
Biorę przyQUAD
Biorę przyQUAD


Joined: 23 Mar 2005
Posts: 907
Location: Warszawa

PostPosted: Thu May 06, 2010 11:41 am    Post subject: Reply with quote

Mozna uzyskac do 84Hz. Dla >=85 wlacza mi sie jakas blokada monitora, ktora go wylacza po 20 sekundach - i google nie znalo rady dla tego akurat modelu - w innych modelach jest taka opcja w OSD.

QW natomiast bralo modeline z 85hz, nawet jesli monitor go nie zglaszal w xrandr - wiec mozna sie tym bawic do woli, byle pixel clock byl mniejszy od tego dla 85Hz.

PS. Zrodla z svn checkout z dnia 05.05.2010!
_________________
These are my glasses.
There are many like them, but these ones are MINE.
My glasses are my best friends. They are my life.
I must master them as I must master my life.
My glasses without me are useless. Without my glasses, I am useless.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Kapitan Kloze
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Joined: 18 Mar 2005
Posts: 772
Location: Claustrophobopolis

PostPosted: Thu May 06, 2010 11:54 am    Post subject: Reply with quote

Ciekawe, ciekawe. To ile masz teraz w QW Fausto? 84 hz? Widać różnicę?
_________________
Demolition Crew
Back to top
View user's profile Send private message
Fausto
Biorę przyQUAD
Biorę przyQUAD


Joined: 23 Mar 2005
Posts: 907
Location: Warszawa

PostPosted: Thu May 06, 2010 12:31 pm    Post subject: Reply with quote

Nie, ustawilem 75, boje sie uzywac wiecej, niz mi xrandr zglasza Język Ale dotychczas gralem na 50Hz i nic nie moglem z tym zrobic. Roznica jest MEGA, po prostu gra sie DUZO przyjemniej, plynnosc mila dla oka.
_________________
These are my glasses.
There are many like them, but these ones are MINE.
My glasses are my best friends. They are my life.
I must master them as I must master my life.
My glasses without me are useless. Without my glasses, I am useless.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Kapitan Kloze
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Joined: 18 Mar 2005
Posts: 772
Location: Claustrophobopolis

PostPosted: Thu May 06, 2010 12:47 pm    Post subject: Reply with quote

Na PHC miales 50 hz? Niemozliwe, zauważyłbym od razu Język

No to teraz na 75 hz będziesz ogarniał ten weselny klimat Język
_________________
Demolition Crew
Back to top
View user's profile Send private message
Fausto
Biorę przyQUAD
Biorę przyQUAD


Joined: 23 Mar 2005
Posts: 907
Location: Warszawa

PostPosted: Thu May 06, 2010 1:25 pm    Post subject: Reply with quote

Na pardy gralem z lapka, tam mi sie udalo normalna droga wynegocjowac 70Hz. Czasami mozna U¶miech...
_________________
These are my glasses.
There are many like them, but these ones are MINE.
My glasses are my best friends. They are my life.
I must master them as I must master my life.
My glasses without me are useless. Without my glasses, I am useless.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
plast
Mistrz Polski


Joined: 15 Mar 2005
Posts: 2633

PostPosted: Thu May 06, 2010 1:55 pm    Post subject: Reply with quote

Z tego co ja sie swego czasu bawilem to 75 udawalo sie zrobic bez zadnych sztuczek, ale nie po DVI, tylko DSUB. Roznica miedzy 60 a 75 jest duza, mniej wiecej jak miedzy maluchem na duzym fiatem. Marna to jednak pociecha dla kogos kto do tej pory jezdzil mercem.
Odnioslem tez wrazenie, ze na mniejszych rozdzielczosciach (rzedu 960x600) da sie uzyskac wiecej niz 75 Hz, chociaz OSD tego nie pokazuje. Byc moze zatem to tylko wrazenie. Nadal to jednak zbyt malo by cieszyc sie z gry.
Tak naprawde zatem pozostaje zmienic monitor. Moze w 2012 U¶miech....
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Kapitan Kloze
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Joined: 18 Mar 2005
Posts: 772
Location: Claustrophobopolis

PostPosted: Thu May 06, 2010 3:11 pm    Post subject: Reply with quote

Ten samsung 2233rz daje 120 hz i naprawde miło się gra. Wiem co mowie bo sam mam 200 hz teraz i potrafie ocenic ze te 120 hz u Fluara/ MajQ i innych tez daje spokojnie radę.
Więc nie wiem na co czekasz Język
P.S. Mam ten sam Samsung i 75 hz mam po DVI
_________________
Demolition Crew
Back to top
View user's profile Send private message
plast
Mistrz Polski


Joined: 15 Mar 2005
Posts: 2633

PostPosted: Thu May 06, 2010 6:36 pm    Post subject: Reply with quote

Czekam az bedzie w normalnej cenie, nie czuje parcia na QW zeby wydawac 1200 na monitor, ktory MOZE bedzie ok. Jak bedzie po 400 zl to co innego U¶miech....

PS. Pod Winda tez mialem. Tu jest jednak dzial linuksowy Mruga 2
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
fluartity
Moderator
Moderator


Joined: 26 Apr 2006
Posts: 989
Location: Trzebinia

PostPosted: Wed Sep 14, 2016 10:10 pm    Post subject: Reply with quote

Faustov przesiadłem się ma pochodnego arch'a i powiem że ten poscik uratował mi dupsko przed radomsko pardy.

Jak zawsze, masz flahę U¶miech...
_________________
[ http://dc.quakeworld.pl Demolition Crew: Member ]
[ http://quakeworld.pl Administrator ]
[ http://forum.quakeworld.pl Moderator ]
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    QuakeWorld.pl - Forum Forum Index -> Linux All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group