Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna QuakeWorld.pl - Forum
Forum dyskusyjne polskiej sceny QuakeWorld
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ventrilo i endif

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Dla amatorów
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Sro Sty 13, 2010 11:11 pm    Temat postu: Ventrilo i endif Odpowiedz z cytatem

Witam !

Już nie daję rady. Smuteczek
Pierwszy problem:
Ciągle podczas gry pada mi ventrilo. W systemie Windows XP (bez QW) jest wszystko ok. Nawet w QW dopóki nie zacznie się mecz jest ok, ale w trakcie meczu zawsze mi padnie. Czasami po minucie, czasami po 5-ciu, czasami po 10-ciu.
Wówczas w systemie dostaję komunikat:
--
"Sound input device has been closed.
It was sending data faster then it should be.
Try enabling the 'Use DirectSound for input device' option."
--
Włączenie tej opcji nie pomaga. Zamykam venta, włączam i znów działa przez kilka minut.
System jest nowo zainstalowany, sterowniki do zintegrowanej karty muzycznej zainstalowane wczoraj (najnowsze).
Ja już nie mam pomysłów co można zrobić ... Smuteczek
Drugi problem:
Gram na endif - nagle niebieski ekran (coś tam z pamięcią) i reset kompa. Wracam do gry powtarzamy operację. Mapka endif. Reset kompa w trakcie gry. Trzeci raz to samo. Piszę do kolegi żebyśmy spróbowali zagrać na innych mapach. Gramy na dm4 ok, gramy na dm2 - ok, gramy na dm6 - ok, gramy znów na dm4 - ok, gramy na endif, niebieski ekran po minucie i reset kompa.
To chyba nie jest normalne ?

Pozdrawiam. Birdy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maks
Dziecko neostrady


Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 1172

PostWysłany: Czw Sty 14, 2010 12:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmm sprobuj venta na przycisk o ile nie masz

a z endifem to prawdopodobnie jest jakis blad z quakiem jak uzywasz equake sciagnij n quake i odwrotnie nie wiele sie roznia a podejzewam ze pomoze Uśmiech...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
_KaszpiR_
Biorę przyQUAD
Biorę przyQUAD


Dołączył: 20 Wrz 2005
Posty: 970

PostWysłany: Czw Sty 14, 2010 1:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

memtest?
moze ci dziwiekowka zdycha dbo np dales jej za wysoki bitrate ets?
cos podkrecales? to zjedz z PCI-e do 100MHz a PCI do 33
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Czw Sty 14, 2010 8:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

2-3 tygodnie temu wymieniałem troszkę podzespołów w kompie i o tyle o ile problem z Ventem jest cały czas to problem z endif'em jest nowy.
Muszę przyznać, że zdarzały się wcześniej takie restarty, ale powiedzmy jeden na tydzień i traktowałem to bardziej jako zbieg okoliczności.
Vent bez względu czy na przycisk czy bez zachowuje się identycznie. Aczkolwiek przy użyciu przycisku działa jakby nieco dłużej zanim padnie.
Co do ezquake'a i nquake'a to nie wystarczyłoby gdybym podegrał raz jeszcze tego co używam ? Używam ezquake'a w wersji 2.0 (stable).
Zresztą na pewno też to sprawdzę.
Memtest dzisiaj puszczę ... może te kości RAMu co kupiłem nie w 100% są ok. A może mi zasilacz momentami coś nie wydala ... odłączę jeden z napędów i też sprawdzę.
Co do podkręcania to nic nie jest podkręcone, ani procek, ani karta graficzna. Wszystkie urządzenia pracują na nominalnych ustawieniach, w karcie muzycznej też nic nie zmieniałem ... .
Pamiętam, że np. w vencie jest ustawione jakieś niskie parametry 11 KHz, 8 bit czy jakoś coś w tym stylu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maks
Dziecko neostrady


Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 1172

PostWysłany: Czw Sty 14, 2010 9:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ez quake to nie to samo co e quake Język
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Czw Sty 14, 2010 1:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oooo widzicie Uśmiech...
Czy z quakeworld.pl można zdobyć tego equake'a ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
fluartity
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Kwi 2006
Posty: 986
Skąd: Trzebinia

PostWysłany: Czw Sty 14, 2010 1:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

quakeworld.pl(wystawił "*.zip, czyli calego q) = nquake + aktualny client ezquake + textury + pewne modyfikacje aby qw dla nowych był szybciej przyswajany.

Nie wiem czy dobrze napisze: fquake potem = equake = a teraz nquake, to nie było przypadkiem takie przejście w historii ?

Jeżeli equake to nie earthquake lub equake alert Uśmiech...

EDIT: Equake v1.01 bulding 557 Installer
_________________
[ http://dc.quakeworld.pl Demolition Crew: Member ]
[ http://quakeworld.pl Administrator ]
[ http://forum.quakeworld.pl Moderator ]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Czw Sty 14, 2010 4:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ściągam tego klienta - tylko mam wątpliwości po co. Zerknąłem na stronę Ligi klanów i nie ma go na liście dopuszczonych klientów. Czyli nie będę mógł go używać ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kapitan Kloze
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 768
Skąd: Claustrophobopolis

PostWysłany: Czw Sty 14, 2010 4:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bez obaw, zaraz zrobie update.
Jeżeli miałoby Ci działać wszystko ok to zrobimy wyjątek.
_________________
Demolition Crew
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Czw Sty 14, 2010 4:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok Uśmiech...
Co do tego działania to mam wątpliwości, ale może a nóż. Wieczorem napiszę jakie testy zrobiłem, a na efekty praktyczne trzeba będzie poczekać do sesji grania wtedy się okaże.

Ogólnie sprawa wygląda ciężko:
1) ściągnąłem i zainstalowałem equake'a i najpierw miałem problem z jego uruchomieniem, później nie wczytał mi configa z ezquake'a, a na końcu jak zobaczyłem, że konfiguracja grafiki i tego wszystkiego jest strasznie uboga to przestraszyłem się i dałem sobie spokój.
2) włączyłem skanowanie pamięci memtestem ale po 10 minutach jak miałem 2% to zrezygnowałem. Spróbowałem programem DocMem Diagnostik (czy jakoś tak) i tu wytrwałem 35 minut i też zrezygnowałem. Do tego etapu nie było błędów.
3) Wyjąłem z kompa starą pamięć, odłączyłem zasilanie od CD i floppy (podejrzewając, że zasilacz może momentami nie wydala), ale po zagraniu minuty na endif resetnął się komp. Restartuje się tylko w czasie ostrej walki - jak sobie sam skaczę po mapie itp. to nie resetuje się.
4) w związku z tym, że odpięcia zasilania CD i floppy, wyjęcie pamięci nie pomogły podpiąłem je ponownie.
5) Przed chwilą podegrałem raz jeszcze całego ezquake'a + configi ze starego, ale jeszcze nie sprawdziłem efektu w praktyce.
6) Ventrilo pada nawet jak jestem na nim sam. I prawie jestem pewien, że pada tylko i wyłącznie w trakcie trwania meczu. Zanim się wpisze ready to nie kojarzę aby kiedykolwiek padło.
Bardzo często jest jeszcze taki objaw, że ventrilo pada, kończy się mecz, daję alt-tab żeby je resetnąć i wtedy zaczyna odtwarzać wszystko to co było mówione w okresie kiedy do mnie głos nie docierał. Słysze wówczas "czekam na quada", "potrzebuję zbroji", "gdzie jesteś" itp. itd. - czyli odtwarza się coś co miało miejsce kilkanaście minut wcześniej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kapitan Kloze
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 768
Skąd: Claustrophobopolis

PostWysłany: Czw Sty 14, 2010 7:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O ja pierdole ty chyba powinieneś nad tym swoim kompem odprawic jakies egzorcyzmy Twisted Evil

A probowales sciagnac tego Quake? - http://ai-sklep.blk.pl/qw/qw.zip

Tam wszystko dziala jak nalezy, spróboj. Odezwij sie potem to Ci dam mojego Venta itp . Może masz jakiegos trefnego Język
_________________
Demolition Crew
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Czw Sty 14, 2010 8:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kapitan Kloze napisał:
O ja pierdole ty chyba powinieneś nad tym swoim kompem odprawic jakies egzorcyzmy Twisted Evil

Delikatnie mówiąc ... Smuteczek
Jutro będzie "księciu" po kolędzie poproszę aby kompa wodą święconą poświęcił ... dla dobra Quake'a Uśmiech...
Gorzej jak po święceniu całkiem przestanie działać ... Mruga 2
Cytat:

A probowales sciagnac tego Quake? - http://ai-sklep.blk.pl/qw/qw.zip

Już się ściąga. Tamtego miałem ze strony quakeworld.pl
Z quake'iem raczej ok (chociaż z drugiej strony nie wiem co myśleć) bo tego samego QW mam na laptopie i zanim podrasowałem kompa stacjonarnego to przez 3 miesiące grałem na laptopie i nigdy się nie zdarzyło aby się resetnął lub przestało działać ventrilo.
Wywalania z endif nie potrafię wyjaśnić, ale ventrilo to chyba może coś mieć wspólnego z kartą muzyczną ... chociaż z drugiej strony w Windows się nie psuje ... . Gdybym nie grał w QW to bym pewnie objawu padania ventrilo nawet nie dostrzegł.
Cytat:

Tam wszystko dziala jak nalezy, spróboj. Odezwij sie potem to Ci dam mojego Venta itp . Może masz jakiegos trefnego Język

Venta też mam takiego jak wiele osób wklanie. Na laptopie tego samego - działa bez problemu. Wersja najnowsza 3.0.5.
Gdybym wiedział, że np. wymiana karty muzycznej rozwiąże problem to bym kupił kolejną. Tę mam zintegrowaną i już sprawdziłem, że można ją wyłączyć w BIOSie ... jakby co Suszę zęby

P.S.
Tak sobie pomyślałem, że spróbuję w przyszłym tygodniu znaleźć jakąś kartę muzyczną i przetestuję na innej. A nóż rozwiąże się problem venta.
Póki co do tego czasu wszelkie pomysły mile widziane Suszę zęby
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
_KaszpiR_
Biorę przyQUAD
Biorę przyQUAD


Dołączył: 20 Wrz 2005
Posty: 970

PostWysłany: Pią Sty 15, 2010 7:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. zmien venta na mumble Mruga 2
2. lepiej zarzuc cale testy rmau na noc
3. pogrzeb w ustawieniach dzwiekowki np przej dna 44kHz albo 48KHz, wylacz wszelkie bajery jak dsp/echo
4. resintall directx?, odpal dxdiag i zobacz tam testy
5. update sterow do audo i sieciowki?
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Pią Sty 15, 2010 8:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

_KaszpiR_ napisał:

1. zmien venta na mumble Mruga 2

Czy jest w pełni kompatybilny z ventrilo ? Tzn. pozostali moga używać venta a ja mumble ?
Cytat:

2. lepiej zarzuc cale testy rmau na noc

Ok - jutro to zrobię.
Cytat:

3. pogrzeb w ustawieniach dzwiekowki np przej dna 44kHz albo 48KHz, wylacz wszelkie bajery jak dsp/echo

W systemi Windows (panel sterownia) nie ma nigdzie takich opcji. W ventrilo moge ustawić "Codec" i "Format" (np. 11 Khz, 16 bit itp.).
Cytat:

4. resintall directx?, odpal dxdiag i zobacz tam testy

dxdiag daje taki wygląd. Moze dopatrzycie się czegoś "nie ten tego" Uśmiech...















Cytat:

5. update sterow do audo i sieciowki?

Audio jest zaaktualizowany, sieciówka na razie nie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
_KaszpiR_
Biorę przyQUAD
Biorę przyQUAD


Dołączył: 20 Wrz 2005
Posty: 970

PostWysłany: Pią Sty 15, 2010 11:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. niestety mumble nie jest kompatybilny z niczym innym niz mumble, to tak jak teamspeak i ventrillo - mumble jest oddzielnym komunikatorem voip, http://mumble.info/

2. hmm a moze w biosie wylaczyc jakies bajery co do oszczedzania procesora/zmiany taktowania ktore ogrnaiczaja uzycie energii, moze to sie na cos jescze rzuca

3. dla testu wylacz w biosie dzwiekowke zintegrowana i zobacz czy bedzie ci sie nadal wywalac (tak, wiem, trudno bedzie bez dzwieku sluchac i gadac XD)

4. sugeruje uzywac jednak karty dzwiekowe, byle sound blaster na pci daje rade.
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Sob Sty 16, 2010 2:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wczoraj przeskanowałem system w poszukiwaniu wirusów. Usunęło jakieś pojedyńcze trojany i padła karta muzyczna (był dźwięk ale z dużym pogłosem - takie echo ja w tunelu). Przeinstalowałem kartę muzyczną, ventrilo i wczorajsza sesja w QW (czas trwania ok. 5 h) spowodowała tylko 2 razy padnięcie Ventrilo. Dzisiaj znów sprawdzę ... czy to nie przypadek.
Oczywiście nadal będę robił różne testy .. a i kartę muzyczną na próbę jakąś może zdobędę i jak będzie ok to sobie kupię coś porządnego Uśmiech...

Wczoraj było znacznie gorzej z Ventem. Padał po staremu, często i skutecznie. Dzisiaj na próbę przywiozę kartę muzyczną na PCI (a tę zintegrowaną wyłączę w BIOSie) ... może to rozwiąże problem.

Kolejna aktualizacja: wymieniłem kartę muzyczną na jakiegoś starego Sound Blastera na PCI i wczorajsza sesja 3 godzin grania nie spowodowała ani razu "padnięcia" ventrilo. Tak więc jeśli się nic nie zmieni (dzisiaj, jutro) to będzie wiadomo co było. Wówczas zakupię jakąś porządną kartę i też będzie ok.
I jako ciekawostka - po wymianie karty muzycznej endif nie restartuje komputera (zagrałem wczoraj ok. 6-ściu razy). W między czasie zlokalizowałem, że poza endif jeszcze dm2dmm4 też restartowało komputer. Teraz już nie restartuje (zagrane 2 mecze).

Ależ się napiszę tych aktualizacji ... Uśmiech...
Otóż Ventrilo działa, natomiast mapki dm2dmm4, endif i nawet się zdarzyło, że povdmm4 restartują nadal komputer. Trudno - może jeszcze coś z tym wymyślę, może się naprawi samo. Ważne, że dm2, dm3, dm4, dm6, e1m2 itp. działają.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Dla amatorów Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group