Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna QuakeWorld.pl - Forum
Forum dyskusyjne polskiej sceny QuakeWorld
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

net jeszcze raz net...?
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Dla amatorów
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
arturo
Mięsko na frag
Mięsko na frag


Dołączył: 02 Gru 2009
Posty: 11

PostWysłany: Pon Gru 14, 2009 10:21 am    Temat postu: net jeszcze raz net...? Odpowiedz z cytatem

Mam pytanko zamierzam zmienic dostawce Internetu tylko nie wiem na jakiego...Obecie uzywam zalowego ne0 1mb ale pingi sa straszne,moglby ktos pomuc?Prosilbym o przyklady, jaki net i jaki jest ping.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
fluartity
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Kwi 2006
Posty: 986
Skąd: Trzebinia

PostWysłany: Pon Gru 14, 2009 10:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Netia = Net24 = 1MB = Astery = 19/22 MS = Wargamez = 44 MS
_________________
[ http://dc.quakeworld.pl Demolition Crew: Member ]
[ http://quakeworld.pl Administrator ]
[ http://forum.quakeworld.pl Moderator ]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Chmielu
Bumstik4Life!
Bumstik4Life!


Dołączył: 06 Kwi 2005
Posty: 230
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Pon Gru 14, 2009 11:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

posiadam netie 1mb ping na asterach 26, i jedyny problem ktory sie wiaze z netia to zrywanie połaczenia Smuteczek
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kapitan Kloze
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 768
Skąd: Claustrophobopolis

PostWysłany: Pon Gru 14, 2009 11:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miałem Neo 1 mb i na Asterach miałem 25 ms a z c_earlypackets 1 było w porywach nawet 16 ms. Na zagranicznych było najmniej 35 ms (Niemcy)

Jednak tutaj ponoć ważna jest odległość od centrali - Shamoth ma blisko i czasem nawet 13 ms w Polsce.
Druga sprawa to kodowanie portów. Fast jest super, jednak jesli przełącza na interleaved to ping skacze 3-krotnie i grac się praktycznie nie da.

Zmieniłem ich jednak z powodu końca umowy i cen jakie cwaniaczki teraz wprowadzają. Lada dzień mam miec Multimo 2 mb któr leci na łączach TPSA.

Zobaczymy jak będzie.
_________________
Demolition Crew


Ostatnio zmieniony przez Kapitan Kloze dnia Wto Gru 15, 2009 1:33 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Panqo
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 12 Wrz 2006
Posty: 97

PostWysłany: Pon Gru 14, 2009 3:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam multimo, łącza tpsa, ale ping większy o powiedzmy 10, dzwoniłem do nich jakiś rok temu i nic nie mogą z tym zrobić (łącza tpsy) nie zmieniło się to od tamtego czasu, ja wyciągam najwięcej powiedzmy 43, kumpel na tpsie o tej samej prędkości ok 25 miał z tego co pamiętam,
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kapitan Kloze
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 768
Skąd: Claustrophobopolis

PostWysłany: Pon Gru 14, 2009 5:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozumiem że miałeś 1 mb? Czy 2 mb?

No to mogę sie spodziewać pingu około 35 - earlypackets co w porywach może dać 26. Zakładając że przy 2 mb które wziąłem nie będzie gorzej niż na 1 mb. Jednak cenowo Multimo>TPSA

Jak będzie źle to po roku wezmę Netię.
_________________
Demolition Crew
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
neon
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 840
Skąd: Nowa Dęba/Sosnowiec

PostWysłany: Pon Gru 14, 2009 6:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

najlepiej to jakas siec, tu w 90 % bedziesz mial 10 ms wszedzie a neo smierdzi mam 6mbps i ping 39 minimum w pl Smuteczek
_________________
siemka!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MajQ
Ja i mój granat
Ja i mój granat


Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 351
Skąd: z nienacka

PostWysłany: Pon Gru 14, 2009 8:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze do niedawna polecałbym Vectrę (kablówka), ale ostatnio coś się spieprzyło. Miałem 25 pingu w PL, w EU ok 45, a teraz skacze strasznie - raz jest 18 a raz 60 w PL :/ moja ostatnia zjebka chyba trochę pomogła bo jakby lepiej od 2 dni - zobaczymy jak długo.
_________________
† Born Bad, Dying Worse †
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ax3.fluff
Mięsko na frag
Mięsko na frag


Dołączył: 17 Lis 2009
Posty: 12

PostWysłany: Pon Gru 14, 2009 10:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czasami warto rozejrzec sie po rynku wifi. W 5Ghz linki sa stabilne i opoznienia niewielkie, a powazni operatorzy z kilkoma tysiacami klientow maja fajne symetryki - 100-300mb z niezlymi pingami - zas zaden nie moze sobie pozwolic zeby glowne lacze zostalo w 100% wysycone.
Niektorzy oferuja tydzien darmowego testowania wiec mozna obadac co i jak.
Tylko wiadomo, trzeba ostroznie, sytuacje ze na 2mb laczu gniecie sie 200 ludzi juz sie nie zdarzaja, ale sa jeszcze rozne inne zaleznosci. I oczywiscie zwyklemu pingowi z windowsa nie zawsze mozna ufac, czesta praktyka jest puszczanie icmp z najwyzszym priorytetem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
arturo
Mięsko na frag
Mięsko na frag


Dołączył: 02 Gru 2009
Posty: 11

PostWysłany: Wto Gru 15, 2009 12:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jak mam sprawdzic czy mam FAST or interleaved ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kapitan Kloze
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 768
Skąd: Claustrophobopolis

PostWysłany: Wto Gru 15, 2009 1:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w modemach-routerach trzeba wejsc do setupu poprzez www ( u mnie adres http://192.168.1.1 ) i tam po prawej gdzie jest wersja firmware jest zakładka bodajże setup lub status, nie pamietam. Tam jest napisane jakie jest kodowanie portu. Pisze to z pamieci bo nie moge teraz tego sprawdzic.

Jezeli masz modem z TPSY to nie wiem.

Ewentualnie zadzwon do tych pedałów z TPSA i zarzadaj by ci powiedzili jakie masz kodowanie portu. Łącz sie z obsługą techniczna, nie konsultantami.

EDIT: juz mam stałe. Tak jak sie spodziewałem: 28-30 ms na Asterach z 2 MB, zagranica: 40-50 ms. Czyli 1 MB > 2 MB
_________________
Demolition Crew
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
xMad
Skaleczony siekierą
Skaleczony siekierą


Dołączył: 06 Cze 2007
Posty: 139

PostWysłany: Sro Gru 16, 2009 6:40 pm    Temat postu: Re: net jeszcze raz net...? Odpowiedz z cytatem

arturo napisał:
Mam pytanko zamierzam zmienic dostawce Internetu tylko nie wiem na jakiego...Obecie uzywam zalowego ne0 1mb ale pingi sa straszne,moglby ktos pomuc?Prosilbym o przyklady, jaki net i jaki jest ping.

Pozdrawiam


UPC, w tej chwili 22ms na asterze, przeważnie 13-35 czy coś koło tego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Thunder
Rakietmistrz
Rakietmistrz


Dołączył: 31 Gru 2006
Posty: 584
Skąd: Opole

PostWysłany: Sro Gru 16, 2009 6:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

UPC ? :O nie znam sie na dostawcach internetu za bardzo bo od zawsze mam lokalny net, ale kolezanka ma UPC i tam w przegladarce jak cos sciaga to jest transfer max 15kb/s Shocked
_________________
When you get sad, just stop being sad, and be awesome instead.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
neon
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 840
Skąd: Nowa Dęba/Sosnowiec

PostWysłany: Sro Gru 16, 2009 8:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to ze sie sciaga ze stron z taka predkoscia nie oznacza ze ma sie takie lacze, teraz duzo jest zapchanych serwow ktore wiecej nie daja rady Mruga 2
_________________
siemka!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
xMad
Skaleczony siekierą
Skaleczony siekierą


Dołączył: 06 Cze 2007
Posty: 139

PostWysłany: Sro Gru 16, 2009 8:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Thunder napisał:
UPC ? :O nie znam sie na dostawcach internetu za bardzo bo od zawsze mam lokalny net, ale kolezanka ma UPC i tam w przegladarce jak cos sciaga to jest transfer max 15kb/s Shocked


Ja mam 8Mb/s i transfer też coś koło tego;
oczywiście jak pisze neon, zależy od serwera.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MajQ
Ja i mój granat
Ja i mój granat


Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 351
Skąd: z nienacka

PostWysłany: Sro Gru 16, 2009 11:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

neon napisał:
to ze sie sciaga ze stron z taka predkoscia nie oznacza ze ma sie takie lacze, teraz duzo jest zapchanych serwow ktore wiecej nie daja rady Mruga 2


ewentualnie są ograniczenia dla downloadu na niektórych serwerach Uśmiech... na razie muszę odwołać moje zastrzeżenia do Vectry, pingi mi naprawili, nawet sami dzwonią żeby się upewnić czy wszystko dobrze :0

co do szybkości to za dnia mam 8mbit, w nocy odblokowują i mam 16 - transfery z torrenta i z www (niektórych) 1,8 mega/s.
_________________
† Born Bad, Dying Worse †
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SamoN
Rakietmistrz
Rakietmistrz


Dołączył: 21 Mar 2005
Posty: 613
Skąd: Kielce

PostWysłany: Czw Gru 17, 2009 7:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No też muszę pochwalić Vectrę. Korzystam z ich usług już ponad rok i nie mam żadnych zastrzeżeń. Ja mam łącze 2mbit, w po 23 do 10 rano 4mbit.
_________________
Magnum 44
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
arturo
Mięsko na frag
Mięsko na frag


Dołączył: 02 Gru 2009
Posty: 11

PostWysłany: Czw Gru 17, 2009 10:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zmienili mi kodowanie portow ping jest lepszy nie jest to rewalacja ale mam wkoncu 25 ms na polskich serwach takze narazie styknie Uśmiech... co do ich skutecznosci pierwsza odpowiedz z ich strony jak zadzwonilem byla "ze nie da rady" Suszę zęby wiec nastepnego dnia znowu zadzwnilem "przykro mi bedizemy musieli sie rozstac" i po pol godziny poprawili lacze Uśmiech...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kapitan Kloze
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 768
Skąd: Claustrophobopolis

PostWysłany: Czw Gru 17, 2009 2:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Słyszysz Goniec - tak masz z nimi rozmawiać Język
Musze przyznac że obsługa z Multimo jest na razie niezła - zgłosiłem im problem że na 2 Mb mam wieszy ping o 12 ms niz na 1 ms. Sami zaczeli się tym interesować i zagadali do TPSA czy wszystkie ustawienia są takie ja powinny być. Podobno u mnie zwiększenie pingu jest mozliwe tylko przy mniejszej prędkości łącza czyli 1mb

Właśnie się zastanawiam co zrobić, możliwe że wrócę do 1 mb

P.S. Jest też jeden myk by zmniejszyc sobie ping poprzez ingerencję w rejestr XP. U mnie zadziałał Uśmiech... - ping z 39 spadł do około 30 ms, z earlypackets mam nawet 24 ms.
_________________
Demolition Crew


Ostatnio zmieniony przez Kapitan Kloze dnia Czw Gru 17, 2009 4:29 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
neon
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 840
Skąd: Nowa Dęba/Sosnowiec

PostWysłany: Czw Gru 17, 2009 2:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dal bys ta recepte na rejestr:) , w firmie mamwlasnie lipe 6mbps i ping 39.
Pewnie bede musial zrobic tak jak arturo Uśmiech...
_________________
siemka!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Dla amatorów Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group