Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna QuakeWorld.pl - Forum
Forum dyskusyjne polskiej sceny QuakeWorld
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

LCD, rozdzielczość w QW i inne problemy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Dla amatorów
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
myca
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 85

PostWysłany: Sro Lis 18, 2009 1:48 pm    Temat postu: LCD, rozdzielczość w QW i inne problemy Odpowiedz z cytatem

Mam problem, wczoraj zainstalowałem nowsze sterowniki do NVIDA GeForce4 MX tj. plik 93.71_forceware_winxp2k_international_whql

Odpaliłem oczywiśćie QW chcąc sprawdzić różnice ale tutaj się pojawił problem.. QW odpaliło się w okienku a w opcjach Quaka widniało fullscreen na ON. Udało mi się odpalić na pełnym ekranie qw odpalając ezquake-gl ale nie posiadał oczywiście rozdzielczości, która bym chciał. Zmieniałem więc zatem w opcjach menu quaka ale to nic nie dawało. Próbowałem też opcji ALT+ENTER co pomogło lecz obraz jest spłaszczony i rozciągnięty WTF? jak sobie z tym poradzić? dodam iż jest to monitor LCD
_________________
Win/Lose always in support of my fav fighters.... WAR WAND!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kapitan Kloze
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 768
Skąd: Claustrophobopolis

PostWysłany: Sro Lis 18, 2009 2:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozdziałkę odpalasz poprzez dodanie paru słów do cmd line. Np wyglada to tak:

ezquake-gl-r4318.exe -norjscripts -sndbits 16 -sndspeed 48000 -zone 8192 -noforcemaccel -noforcemparms -bpp 32 -width 640 -height 480 -conwidth 320 -conheight 240 -dinput -m_smooth -mem 128 -particles 512 -maxtmu2 +set cl_independentphysics 1 +set s_khz 44 +gamedir +set vid_displayfrequency 75 fb +cfg_load dc

Wytłuszczone: to jest rozdziałka. Tutaj ustawiasz jaką chcesz np 800 600
Kursywa: rozdziałka konsoli. Jak wyżej, nie moze byc wyższa niz rozdziałka gry.
Podkreślone: częstotliwośc odświeżania twojego monitora. Dla LCD nie da sie wiecej niż 75 HZ chyba że masz wypasiony LCD za 1300 zł - tam da sie maks 120 HZ

Mam nadzieje ze wiesz jak zrobic plik .bat (bo tam mozesz sobie wpisywac to co bedziesz mial w cmdline). Pamietaj tez ze tutaj kazda spacja jest wazna bo jak sie pomylisz to nie wszystko zadziała.

To że obraz masz spłaszczony i rozciągnięty - też tak miałem czasami. To wina namieszanych ustawień od grafy: rozdziałki, konsoli itp. Czasem wina jest w cfg albo w cmdline właśnie

P.S. Chodz mowi sie ze cmdline to juz przeżytek bo wszystko da sie w EZQ ustawić Uśmiech...
_________________
Demolition Crew
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
myca
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 85

PostWysłany: Sro Lis 18, 2009 8:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Air kurde napisałeś do mnie jak do jakiegoś amatora.. wiem, że odpala się qw z cmd line. Nie wiem jak to się stało ale problem znikł po dzisiejszych ponownych próbach.. nie pytaj jak to zrobiłem.. anyway dzięki za radę tak czy siak Uśmiech... Pozdro
_________________
Win/Lose always in support of my fav fighters.... WAR WAND!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
anarchy
Bóg telefragu
Bóg telefragu


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 1180

PostWysłany: Czw Lis 19, 2009 4:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i dobrze napisał Suszę zęby
do zoba na serwerach
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pool
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 16 Mar 2005
Posty: 749
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Sro Gru 02, 2009 11:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kto mi pomoze znalezc steroniki do monitora iiyama vision master 407?
_________________
Shimmy shimmy ya, shimmy yam, shimmy yay
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
fluartity
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Kwi 2006
Posty: 989
Skąd: Trzebinia

PostWysłany: Sro Gru 02, 2009 11:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.howtodrivers.com/model580030.html
_________________
[ http://dc.quakeworld.pl Demolition Crew: Member ]
[ http://quakeworld.pl Administrator ]
[ http://forum.quakeworld.pl Moderator ]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
pool
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 16 Mar 2005
Posty: 749
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Sro Gru 02, 2009 2:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jakby to bylo to fluar to bym nie pisal posta Język
_________________
Shimmy shimmy ya, shimmy yam, shimmy yay
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
azael
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 08 Lip 2006
Posty: 52
Skąd: Warszawa / Katowice

PostWysłany: Sro Gru 02, 2009 5:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pool napisał:
kto mi pomoze znalezc steroniki do monitora iiyama vision master 407?

Sciagnij spakowane wszystkie sterowniki do monitór IIYAMA:

http://www.iiyama.com/ms_GL/Downloads

pierwszy link z góry.

Rozpakuj i wskaz windows-owi podczas aktualizacji sterownika plik z archiwum:
Kod:
iiyama Drivers\CRT Monitor\!CRT other models\IIYAMAE.INF


daj znać czy zaskoczyło
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
fluartity
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Kwi 2006
Posty: 989
Skąd: Trzebinia

PostWysłany: Sro Gru 02, 2009 5:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pool napisał:
jakby to bylo to fluar to bym nie pisal posta Język


rusz czachą, to mów że wykluczasz np to i to i to bo znalazłeśSuszę zęby
_________________
[ http://dc.quakeworld.pl Demolition Crew: Member ]
[ http://quakeworld.pl Administrator ]
[ http://forum.quakeworld.pl Moderator ]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
_KaszpiR_
Biorę przyQUAD
Biorę przyQUAD


Dołączył: 20 Wrz 2005
Posty: 970

PostWysłany: Czw Gru 03, 2009 8:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w rivatunerze masz opcje definiowania wlasnych plikow .inf dla ekranu, ustawiasz tam sobie jakie rozdzielczosci ekran obsluguje itd.

np na crt wymusilem 120hz na wszystkich sensownych rozdzialkach - ale to dziala cacy dla opengl, dla directx trzeba dodac jescze 60hz bo jak nie ma tej opcji to on nawet nie sprobuje wskoczyc na wyzsza (microsoft fail).
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
pool
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 16 Mar 2005
Posty: 749
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Czw Gru 03, 2009 8:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

azael nie dziala Smuteczek
_________________
Shimmy shimmy ya, shimmy yam, shimmy yay
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
neon
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 840
Skąd: Nowa Dęba/Sosnowiec

PostWysłany: Czw Gru 03, 2009 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziwne ze windowsowskie stery nie daja rady ? Confused
_________________
siemka!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
azael
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 08 Lip 2006
Posty: 52
Skąd: Warszawa / Katowice

PostWysłany: Pią Gru 04, 2009 8:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pool napisał:
azael nie dziala Smuteczek

Jaki masz system operacyjny?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pool
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 16 Mar 2005
Posty: 749
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Pią Gru 04, 2009 11:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

xp
_________________
Shimmy shimmy ya, shimmy yam, shimmy yay
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
azael
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 08 Lip 2006
Posty: 52
Skąd: Warszawa / Katowice

PostWysłany: Pią Gru 04, 2009 2:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spróbuj z tego archiwum co Ci linka dalem :
Kod:
iiyama Drivers\CRT Monitor\HF703U_EHM

lub

iiyama Drivers\CRT Monitor\703UTA_UA


któryś musi zaskoczyć
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pool
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 16 Mar 2005
Posty: 749
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Nie Gru 06, 2009 1:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ok zaskoczylo dzieki!
_________________
Shimmy shimmy ya, shimmy yam, shimmy yay
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Dla amatorów Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group