Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna QuakeWorld.pl - Forum
Forum dyskusyjne polskiej sceny QuakeWorld
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

QW - problem z klawiaturą i monitorem
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Dla amatorów
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 11:17 am    Temat postu: QW - problem z klawiaturą i monitorem Odpowiedz z cytatem

Witam !

Postanowiłem sobie wrócić do grania w QW i mam problem. Mam laptopa na którym mógłbym sobie pograć, ale układ klawiatury jest zły (dla mnie). Gram nadal na tej części klawiatury na której znajdują się kursory. Dodatkowo potrzebuję klawiaturę bez przycisków "windowsowych". Mam takie klawiatury (PS/2 a nawet taką z jeszcze tą dużą okrągłą wtyczką), jednak w laptopie nie mam portu PS/2. Kupiłem przejściówkę z PS/2 na USB i klawiatura w systemie działa ok (każda), jednak w QW pojawia się problem.
Problem polega na tym, że jeśli w Quake'u dam strafe left lub right i trzymam wciśnięty klawisz to jak podskoczę to przestaje działać strafe (pomimo wciśniętego klawisza). I tym oto sposobem jest dupa bo nie mogę skakać jednocześnie strefując, a co za tym idzie nie da się normalnie grać.
Sprawdziłem te klawiatury z przejściówką na kompie stacjonarnym i jest tak samo. Spotkał się ktoś może z takim objawem i wie czym to może być spowodowane lub jak sobie z tym poradzić ?

I jeszcze jeden problem z kompem stacjonarnym (a dokładnie monitorem):
Ścina mi obraz. Z lewej i prawej strony mam po kilka cm obraz przycięty, natomiast w pionie o 1 cm obraz mi ucieka poza monitor. Regulacja "auto" na monitorze nic nie daje, a monitor nie ma czegoś takiego jak ręczne rozciągnięcie obrazu. Znalazłem pośrednie rozwiązanie - zmieniłem rozdzielczość w QW na nieco wyższą - chyba z 320x200 na 340x(ileś tam) i mam obraz nieco mniej przycięty - można grać, ale mogłoby być lepiej. Monitor jest LCD, panoramiczny.

Pozdrawiam. Birdy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
fluartity
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Kwi 2006
Posty: 986
Skąd: Trzebinia

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 2:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam z powrotem na Qw Uśmiech... milo ze sie reaktywuja ludzie.

Nie znam się tak dobrze na hardware, ale może to konflikt przycisków lub problem z usb a masz możliwość uzyskania jakiejś klawiatury na usb tak aby ominac przejsciowke?
Co do obrazu to istnieje kalibracja ekranu na podstawie sterowników np: nividi(nawet da sie ustawic specialne dla danej aplikacji), z tego co mi sie kiedys obilo o oczy Uśmiech...
Ewentualnie jezeli sie nie uporasz to poszukam czegos innego, wszystko jest kwestia czasu Uśmiech...
_________________
[ http://dc.quakeworld.pl Demolition Crew: Member ]
[ http://quakeworld.pl Administrator ]
[ http://forum.quakeworld.pl Moderator ]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 4:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

fluartity napisał:

Witam z powrotem na Qw Uśmiech... milo ze sie reaktywuja ludzie.

Taaaa ... jakoś tak wyszło za namową kolegi Uśmiech...
Cytat:

Nie znam się tak dobrze na hardware, ale może to konflikt przycisków lub problem z usb

Konflikt przycisków raczej nie. To jest na 100% problem USB lub samej przejściówki (w zasadzie to na 100% obstawiałbym przejściówkę). Te klawiatury co tak głupio się zachowują z przejściówką USB bez niej działają ok. Jednak w laptopie nie mam portów PS/2 więc muszę podłączyć te klawiatury(ę) przez USB i wtedy dzieją się cuda.
Na kompie stacjonarnym klawiatura na PS/2 działa ok. i ta sama klawiatura z tą przejściówką (na tym samym kompie) już nie działa w QW jak należy.
Cytat:

a masz możliwość uzyskania jakiejś klawiatury na usb tak aby ominac przejsciowke?

A słyszałeś o takiej co jest na USB i nie ma przycisków Windowsowych ?
To są nowe klawiatury (na USB) i one z definicji mają te beznadziejne przyciski.
Mogę co najwyżej (ale to po weekendzie) sprawdzić czy na klawiaturze bezpośrednio podpiętej przez USB też tak jest czy nie. Jeśli nie, to warto poszukać kolejnej przejściówki, a jeśli jest tak samo to chyba się nic z tym nie zrobi Smuteczek
Cytat:

Co do obrazu to istnieje kalibracja ekranu na podstawie sterowników np: nividi(nawet da sie ustawic specialne dla danej aplikacji), z tego co mi sie kiedys obilo o oczy Uśmiech...
Ewentualnie jezeli sie nie uporasz to poszukam czegos innego, wszystko jest kwestia czasu Uśmiech...

Karta graficzna na kompie stacjonarnym to jest jakaś karta zintegrowana. W menadżerze urządzeń widnieje jako:
nVidia GeForce 6100
Myślisz o jakiś konkretnych sterownikach ?
Nie jestem na 100% pewien ale wydaje mi się, że na tym kompie już kiedyś grałem w QW (na starym monitorze) i było ok. Na tym panoramicznym (co mam teraz) już nie jest ok.

P.S.
Przejściówkę którą mam wygląda tak: http://allegro.pl/item795976102_z1_nowa_przejsciowka_z_usb_na_ps_2_2_x_ps2_f_vat.html
Może na takiej pojedyńczej (bez myszki) byłoby ok ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Thunder
Rakietmistrz
Rakietmistrz


Dołączył: 31 Gru 2006
Posty: 584
Skąd: Opole

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 5:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hm, nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale kiedys tez uzywalem przejsciowki ale takiej ->

http://allegro.pl/item796264252_k270_przejsciowka_adapter_z_ps_2_ps2_na_usb.html

i nie bylo takich dziwnych problemow.

A co ci przeszkadzaja te windowsowe klawisze ? Suszę zęby

ja mam 5 rok juz klawiature z samsunga kupiona za 7.5zl (!) mniej wiecej cos takiego:

http://allegro.pl/item801543507_klawiatura_samsung.html

tylko ze czarna Suszę zęby
_________________
When you get sad, just stop being sad, and be awesome instead.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 5:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Thunder napisał:
Hm, nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale kiedys tez uzywalem przejsciowki ale takiej ->
http://allegro.pl/item796264252_k270_przejsciowka_adapter_z_ps_2_ps2_na_usb.html
i nie bylo takich dziwnych problemow.

Logika by wskazywała, że nie powinno być problemów. A jednak są. O dziwo w każdej innej sytuacji klawiatura zachowuje się ok, tylko nie w QW i to właśnie przy strefowaniu ze skokiem.
Cytat:

A co ci przeszkadzaja te windowsowe klawisze ? Suszę zęby

Latami grałem na kursorach i używam dodatkowo przycisków CTRL, ALT, ENTER. W klawiaturach z przyciskami Windowsowymi rozstaw ALT-CTRL jest inny. W zasadzie to w miejsce ALT są wpakowane klawisze Windowsowe a ALT mocno odsunięty w lewo. Grając ciągle naciskam nie ten klawisz co trzeba i w ogóle wszystko jest inaczej. Smuteczek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MajQ
Ja i mój granat
Ja i mój granat


Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 351
Skąd: z nienacka

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 5:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w niektórych klawiaturach na USB można włączyć tryb grania i wtedy pomimo naciśnięcia knefla windowsowego nic sie nie dzieje. Np. Logitech G11, akurat taką mam i też tak właśnie robię - knefel jest po prostu nieaktywny.

pzdr,
MajQ
_________________
† Born Bad, Dying Worse †
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
leeshay
Co ja tu robię?
Co ja tu robię?


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 8

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 6:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do klawiszy - obadaj komende: /sys_disablewinkeys 1.
Co do ekranu - uruchom w trybie 1280x800 lub innym panoramicznym za pomoca cmdline, czyli dodaj np. -width 1280 -height 800.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 7:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiecie co ... niechcący wprowadziłem Was w błąd odnośnie klawiatury i przycisków którymi się posługuję. Nie używam ALT. Właśnie sprawdziłem klawiaturę Optimus, którą mam przy kompie stacjonarnym i mogłaby ona być. Gdyby jeszcze miała z prawej strony SHIFTA ten malutki klawisz "\" to byłoby super (jeśli w ogóle egzemplarze na USB takie mają). Oczywiście SHIFT (lub "\") muszą się zaczynać na równi od strony kursorów. No i musi być na USB ... a w poniedziałek sprawdzę jak się zachowuje klawiatura bezpośrednio wpięta na USB. Jak będzie ok to będę szukał takiej klawiatury na allegro i chyba to będzie najlepszy i najszybszy sposób na osiągnięcie celu. Najważniejsze teraz aby klawiatura bezpośrednio wpięta na USB działała w QW ze strefami.
Co do wyłączenia działania klawiszy windowsowych to nie jest to potrzebne ... mi przeszkadza(ła) sama ich obecność - chociaż tak jak napisałem, akurat na klawiaturze Optimus, którą mam w domu to już mi nie przeszkadza.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
anarchy
Bóg telefragu
Bóg telefragu


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 1180

PostWysłany: Nie Lis 08, 2009 7:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witamy DJ'a Uśmiech...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Nie Lis 08, 2009 7:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uśmiech...

Znalazłem klawiaturkę, która powinna być dla mnie ok. Jak jutro klawiatura, którą mam w pracy zadziała jak należy to zamówię tę:
http://allegro.pl/item808298344_klawiatura_cyrylica_rosyjska_acme_ks03_usb_sklep.html
To jest chyba to o co mi chodziło ... Suszę zęby

P.S.
Czy te 3 przyciski nad kursorami są ewentualnie do wykorzystania w QW ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maks
Dziecko neostrady


Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 1172

PostWysłany: Nie Lis 08, 2009 8:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

yhmm chyba nie masz zamiaru grac strzalkami
te przyciski sa za daleko wiec nawet gdyby sie dalo nie warto
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Nie Lis 08, 2009 8:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

maks napisał:
yhmm chyba nie masz zamiaru grac strzalkami

Tak właśnie zamierzam.
Cytat:

te przyciski sa za daleko wiec nawet gdyby sie dalo nie warto

Ale do jakiś bindów w teamach mogą się nadać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Thunder
Rakietmistrz
Rakietmistrz


Dołączył: 31 Gru 2006
Posty: 584
Skąd: Opole

PostWysłany: Nie Lis 08, 2009 9:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Birdy, zgadzam sie z maksem moze ci wygodniej grac na strzalkach, ale raczej sprobuj przelamac wygode i zacznij grac wasd czy tam inne literki bo z czasem przekonasz sie ze w TP na jakies bindy timowe poprostu braknie ci miejsca. Zreszta tak sie patrze na te strzalki i tak sie zastanawiam jak chcesz pogodzic szafta z rlem i glem i skakaniem ? Uśmiech... od strzalek wszedzie daleko przeciez Suszę zęby
_________________
When you get sad, just stop being sad, and be awesome instead.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
reptillee!
Bóg telefragu
Bóg telefragu


Dołączył: 16 Mar 2005
Posty: 1600

PostWysłany: Nie Lis 08, 2009 9:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no prosze birdy Uśmiech... dawno Cie nie widzialem na serwerach a live to chyba ostatni raz u jacka w jagniatkowie Uśmiech... scorp tez pogrywa czasem wiec moze byc wesolo jak sie wszyscy spotkamy na dm4.
_________________
www.detalstudio.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Pon Lis 09, 2009 8:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z klawiaturą mam tak, że strzałka do góry to RL, INS z klawiatury numerycznej to zmiana broni na next, pod shiftem mam granatnik, a pod przyciskiem "\" koło shifta shotgun. Strzałki lewo-prawo strefy, strzałka do tyłu to do tyłu, mouse1 - attack i mouse3 - do przodu.
Na spawarkę zawsze się przełączam poprzez przeskok z RL'a jako next na spawarkę.
Co do klawiatury to już próbowałem "asdw", ale nie potrafię. Próbowałem w ostatnich tygodniach, próbowałem wiele lat temu i się nie da. Może gdybym poćwiczył 6 miesięcy po kilka godzin dziennie to może ... ale teraz jak na nic nie mam czasu (praca na 3 etatach, żona, dziecko + inne zainteresowania: maratony MTB, akwarystyka itp.) to pozostanie mi hobbystyczne pogranie wieczorkami jako element odprężenia po ciężkim dniu pracy.
Reptile do QW z powrotem namówił mnie Piotrek (pewnie pamiętasz przyjeżdżał kiedyś do Scorpa). Możemy w nieco dalszej przyszłości spróbować pograć coś 2vs2.
A od ostatniej wizyty u Scorpa to chyba minęło ok. 12 lat ... LOL

P.S.
Właśnie sprawdziłem klawiaturkę bezpośrednio wpiętą na USB - jest ok., czyli kupuję za moment tę z linku i wkrótce .... wiecie co ... Uśmiech...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hf
Mięsko na frag
Mięsko na frag


Dołączył: 20 Paź 2009
Posty: 19

PostWysłany: Pon Lis 09, 2009 2:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cze!

Nie musiałem długo Birdasa namawiać Uśmiech... Wystarczyło, że raz zagrał ze mną i przypomniał sobie stare dobre czasy Uśmiech...

Pozdro for all.

Party u Scorpa pamiętamy...

__HaflingeR
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
plast
Mistrz Polski


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 2613

PostWysłany: Pon Lis 09, 2009 9:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czesc birdy Uśmiech...

tez dawno temu gralem na strzalkach i nawet mi to jakos szlo, ale pozniej sie okazalo, ze za duzo na tym tracilem i w efekcie przerzucilem sie na uhjk (wersja wsada dla mankutow) oraz skok z mouse2 na spacje - niebo a ziemia, chociaz oczywiscie nie od razu

ale skoro i tak robisz come back po N latach, to moze jednak warto sprobowac? Uśmiech... i tak bedziesz na poczatku dostawal niemilosierne baty, wiec upieczesz dwie pieczenie przy jednym ogniu - wrocisz do formy i nauczysz sie korzystniejszej kombinacji klawiszy Mruga 2
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Pon Lis 09, 2009 11:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

plast napisał:

czesc birdy Uśmiech...

hey !
Cytat:

[...] - niebo a ziemia, chociaz oczywiscie nie od razu

No właśnie ... nie od razu ... ile miesięcy Ci na to zeszło ? Język
Albo inaczej: powiedzmy, że poświęciłbym 2-3 h (wersja optymistyczna) w tygodniu na ćwiczenia. Ile lat bym potrzebował ? Mruga 2
Cytat:

ale skoro i tak robisz come back po N latach, to moze jednak warto sprobowac? Uśmiech...

Nie no ... chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Uśmiech... Napisałem poprzednio:
"[...] hobbystyczne pogranie wieczorkami jako element odprężenia po ciężkim dniu pracy."
I to w dodatku hobbystyczne pogranie wieczorami od czasu do czasu - tego zapomniałem dopisać Uśmiech...
Cytat:

i tak bedziesz na poczatku dostawal niemilosierne baty, wiec upieczesz dwie pieczenie przy jednym ogniu - wrocisz do formy i nauczysz sie korzystniejszej kombinacji klawiszy Mruga 2

Rozumiem Twoje przesłanie ... na kursorach na Mistrza Polski nie mam szans, ale może chociaż na pierwszą trójkę ? Confused

Ooooo właśnie ... jeszcze nie jestem w temacie QW (po latach) więc założę optymistycznie, że macie jakąś Ligę 1vs1 i 2vs2 w której kiedyś będę mógł wystartować ? LOL
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
myca
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 85

PostWysłany: Sro Lis 11, 2009 10:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Birdy \o/ witaj :E
_________________
Win/Lose always in support of my fav fighters.... WAR WAND!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
plast
Mistrz Polski


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 2613

PostWysłany: Sro Lis 11, 2009 1:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

birdy napisał:
powiedzmy, że poświęciłbym 2-3 h (wersja optymistyczna) w tygodniu na ćwiczenia. Ile lat bym potrzebował ? Mruga 2


z pol roku? Mruga 2

ale glownie chodzi mi o to, ze ani ty ani twoj przeciwnik nie zauwazycie w tym czasie zadnej roznicy, i tak bedziesz dostawal tegie baty z kazdym i tak Uśmiech... (jak kazdy powracajacy po takim czasie gracz - ze mna bylo to samo) wiec to dobry okres na taka zmiane

no ale rob jak uwazasz Mruga 2
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Dla amatorów Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group