Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna QuakeWorld.pl - Forum
Forum dyskusyjne polskiej sceny QuakeWorld
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

mouse sensitivity / m_pitch

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Dla amatorów
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
von_dabke
Strzelam pinezkami
Strzelam pinezkami


Dołączył: 24 Sie 2005
Posty: 260
Skąd: W-wa

PostWysłany: Czw Cze 25, 2009 12:50 pm    Temat postu: mouse sensitivity / m_pitch Odpowiedz z cytatem

Yello

EDIT: popierdzieliło mi się, to nie ta komenda w ogóle LOL tak wiem, jestem noob lord Suszę zęby /EDIT

Właśnie sobie dłubałem przy konfigu, chciałem pokombinować z czułością myszki i stwierdziłem, że nie pamiętam jakim poleceniem się ją zmienia Uśmiech... Bo jak kiedyś słyszałem albo czytałem - nie pamiętam - nie powinno się tego robić za pomocą comendy "sensitivity", tylko "m_pitch" (znalazłem w końcu w dokumentacji do ezQuake).

No i tu moje zdziwko, bo czytam sobie opis polecenia, a tu dokładnie odwrotnie napisane, niż mi się zdawało, że jest:

Cytat:

m_pitch

Description

This variable sets the level of precision when the mouse is used to make the
player look up and down while the +mlook command is in effect. By default this
variable is set in such a way that moving the mouse forward makes the player
look up and moving the mouse backward makes the player look down. Some people
prefer to have this movement inverted just like it is inverted for airplane
controls. If you wish to use this inverted mouse movement then you should set
this variable to a negative value (for example "-0.022"). It is a matter of
preference which movement method is used by players. Also lowering the value
for this variable will increase the level of precision when the mouse is used
to make the player look up and down. This variable can be used separately from
the sensitivity variable to provide greater control over the mouse sensitivity
for movement along the pitch. It is advisable to keep the value for this
variable constant at 0.022 or -0.022 and instead use the sensitivity variable
to change the overall sensitivity of the mouse. Also, some script writers lower
the value for this variable along with a lowered value for the fov variable in
order to provide more precision when the fov variable is used to zoom.

Support: Windows: OpenGL Windows: Software Linux: GLX Linux: X11 Linux: SVGA Mac OS X FreeBSD


Default: 0.022

Variable is float.


dla tych co nie znają angielskiego, albo im się nie chce tyle czytać - piszą, że NIE POWINNO się tej wartości ruszać (chyba, że w celu zrobienia inwersji na myszce), tylko używać właśnie "sensitivity" do ustawiania czułości.

No więc jak w końcu jest??

PS. moaj mycha to DeathAdder, ale to chba nie zależy od myszki?


pozdr.
Demb3r
_________________
also known as Dab3r
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
^ slabiutki
Easy To Kill


Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 328

PostWysłany: Czw Cze 25, 2009 1:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pogadaj z maksem aktualnie jeden z najlepszych aimow w polsce i ma ta sama myszke co ty Suszę zęby Suszę zęby
_________________
Easy To Kill
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Thunder
Rakietmistrz
Rakietmistrz


Dołączył: 31 Gru 2006
Posty: 584
Skąd: Opole

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 9:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie bede tworzyl nowego wiec tu

Mam ostatnio problem z mysza, czasami przy gwaltownych ruchach mysza poprostu tnie efekt jakby w srodku na sensorze byl wlosek, paproszek pytanie czy mysz Logitech G3 jest rozbieralna ? nie ma tu zadnych srubek a nie chce jej polamac poprostu i czy taki problem moze tez oznaczac ze sensor zdechl ? wydmuchiwalem tam w srodku gruszka i nic to nie daje Smuteczek
_________________
When you get sad, just stop being sad, and be awesome instead.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
_KaszpiR_
Biorę przyQUAD
Biorę przyQUAD


Dołączył: 20 Wrz 2005
Posty: 970

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 9:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do m_pitch i sensitivity oraz m_yaw
jesli chcesz miec czulosc rowna w pionie i poziomie to sie zmienia sensitivity
a jak mp chcesz miec tak ze w pionie masz mniejsza czulosc (i np chcesz bardziej robic wymachy do przodu ) to zmienjszasz te wartosc

dzieki temu mozna miec efekt ze lekki ruch na boki = 180 stopni, a duzy ruch w pionie powoduje niewielkie pionowe zmiany celownika
tego rodzaju rzeczy sie stosowalo w CS i innych gierach gdzie czesciej sie celuje w poziomie na poziomie na torym sie znajdujesz, wtedy lepiej sie recoil kontroluje zmmniejszajac m_pitch


a co do myszki - na pewno jest rozbieralna
jedna rzecz to moze kabel sie juz przetarl
albo jesli grasz na podkladce to umyj podkladke

mozesz jescze toche zmoatowic podkladke aby byly lepiej widoczne rysy przez laser
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Goniec
Ja i mój granat
Ja i mój granat


Dołączył: 31 Mar 2005
Posty: 409
Skąd: Poznan

PostWysłany: Pią Paź 09, 2009 8:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jakie macie spostrzeżenia co do parametru cl_earlypacets 0 lub 1 na jakim wam sie lepiej gra? (spawa)
_________________
gonie uciekających.. uciekam przed goniącymi... since 2002
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szybkiLOPEZ
Skaleczony siekierą
Skaleczony siekierą


Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 128
Skąd: to qw się wzieło?

PostWysłany: Pią Paź 09, 2009 10:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na "1" ping mniejszy o 20 ale podczas gry wiekszej roznicy nie widze...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
fluartity
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Kwi 2006
Posty: 986
Skąd: Trzebinia

PostWysłany: Pią Paź 09, 2009 10:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"1" - u mnie lepszy ping, prawdziwa wartość ms ukazuje się dopiero po hud_ping_show 1.
to teraz mam pytanko ja Uśmiech... na in_mouse 2 działa mi przycisk w scroll`u czyli 3 przycisk myszy jak zmieniam na in_mouse 3 to już nie działa Smuteczek ma ktoś jakąś alternatywę na to ?Uśmiech...
_________________
[ http://dc.quakeworld.pl Demolition Crew: Member ]
[ http://quakeworld.pl Administrator ]
[ http://forum.quakeworld.pl Moderator ]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Kapitan Kloze
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 768
Skąd: Claustrophobopolis

PostWysłany: Pią Paź 09, 2009 10:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cl_earlypackets 1 to podstawa z którą chyba już każdy powinien grać. Tak jak pisał Fluar, trzeba włączyć hud_ping_show 1 bo ping pod Tabem będzie dalej taki jak był.

Wczoraj bawiłem się wartością in_mouse
1 - standard jak w XP
2 - direct input
3 - raw input jak na Linuchu i zero opóźnienia na myszce

Efekt był taki że przegrywałem wszystko z kretesem na "trójce", dopiero na "dwójce" było lepiej. Z kolei na "jedynce" musiałbym zmieniać znacznie sensa bo mycha lata jak pojebana.

Ktoś się tym bawił?
_________________
Demolition Crew
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Miazgator
Skaleczony siekierą
Skaleczony siekierą


Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 101
Skąd: The Bad Place

PostWysłany: Pią Paź 09, 2009 10:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

in_raw_allbuttons 1 powinno pomoc Język <---- to do flu
gram na 1 przez przyzwyczajenie Uśmiech... 2 nie kojarze natomiast na 3 niby bylo inaczej/lepiej ale z lenistwa wrocilem do 1 bo nie chchialo mi sie przestawiac i tak juz zerowego aima w moim przypadku Uśmiech... <-------to do aira
_________________
R251 || Why so serious??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
fluartity
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Kwi 2006
Posty: 986
Skąd: Trzebinia

PostWysłany: Pią Paź 09, 2009 10:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miazgator napisał:
in_raw_allbuttons 1 powinno pomoc Język <---- to do flu
...

Dzięki R251, pomogło :* a i Dzięki Air za twoje spostrzeżenia na temat cfg tak to pewnie dalej bym kaleczył :*
_________________
[ http://dc.quakeworld.pl Demolition Crew: Member ]
[ http://quakeworld.pl Administrator ]
[ http://forum.quakeworld.pl Moderator ]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
SamoN
Rakietmistrz
Rakietmistrz


Dołączył: 21 Mar 2005
Posty: 613
Skąd: Kielce

PostWysłany: Pią Paź 09, 2009 10:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmm a co to in_mouse daje?
_________________
Magnum 44
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
fluartity
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Kwi 2006
Posty: 986
Skąd: Trzebinia

PostWysłany: Pią Paź 09, 2009 10:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

poprawia płynność ruchu, ja mam takie odczucia co do in_mouse 3 że jest bardziej twardo, tak wszystko działa jak w zegarku, na 2 tak jak bym lekko posmarował podkładkę masłem Uśmiech... a na 1 to nie testowałem
_________________
[ http://dc.quakeworld.pl Demolition Crew: Member ]
[ http://quakeworld.pl Administrator ]
[ http://forum.quakeworld.pl Moderator ]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
tom
Admin
Admin


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 1635
Skąd: Wielichowo

PostWysłany: Pią Paź 09, 2009 1:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

in_mouse nie poprawia plynnosci. rozne jego wartosci oznaczaja inny sposob obslugi myszki: dinput/windows/raw.
_________________
TAK TO JA, EGO I MUSTWINNER Uśmiech...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
fluartity
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Kwi 2006
Posty: 986
Skąd: Trzebinia

PostWysłany: Pią Paź 09, 2009 1:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

FluartIty! napisał:
... ja mam takie odczucia co do in_mouse...


air i tom to bardzo dobrze ujęli, tak jak wyżej napisałem mam takie odczucia Suszę zęby
_________________
[ http://dc.quakeworld.pl Demolition Crew: Member ]
[ http://quakeworld.pl Administrator ]
[ http://forum.quakeworld.pl Moderator ]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
panczo
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 736
Skąd: Legnica city

PostWysłany: Nie Gru 06, 2009 11:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam problem z in_mouse 3, po przelaczeniu kolko staje sie martwe (tzn. gora/dol) i w zaden sposob nie moge go uruchomic.
in_raw_allbuttons 1 pomoglo polowicznie bo odblokowalo mi boczne przyciski.
miał ktoś podobny problem
na in_mouse 1/2 nie mam tego problemu.
_________________
.: Demolition Crew :.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maks
Dziecko neostrady


Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 1172

PostWysłany: Nie Gru 06, 2009 12:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

panczo napisał:
in_raw_allbuttons 1

.... 3 tyg gralem bez przyciskow dodatkowych
dzieki panczita ! Język
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
fluartity
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Kwi 2006
Posty: 986
Skąd: Trzebinia

PostWysłany: Nie Gru 06, 2009 12:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

he Suszę zęby to tak jak się czyta tylko ostatnie wypowiedzi Uśmiech...

ponczek na forum.qw.nu kuknij
_________________
[ http://dc.quakeworld.pl Demolition Crew: Member ]
[ http://quakeworld.pl Administrator ]
[ http://forum.quakeworld.pl Moderator ]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
panczo
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 736
Skąd: Legnica city

PostWysłany: Pon Gru 07, 2009 7:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przekopalem calego neta i widze ze ludzie maja problemy z tym samym ale tylko na tym modelu myszki (razer db, razer db 3g), czy to w qw czy q3/warsow. btw nawet nie wiedzialem ale kod in_mouse 3 sciagneli do w/w gierem wlasnie z ezq Shocked
_________________
.: Demolition Crew :.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Miazgator
Skaleczony siekierą
Skaleczony siekierą


Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 101
Skąd: The Bad Place

PostWysłany: Pon Gru 07, 2009 11:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u mnie na DB 3g wszystko hula jak trzeba :>
_________________
R251 || Why so serious??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Leszcz
Rakietmistrz
Rakietmistrz


Dołączył: 22 Gru 2005
Posty: 697
Skąd: Sthlm

PostWysłany: Sro Gru 09, 2009 10:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciekawy czit.. mi na g5, nie dziala tylko czwarty przycisk..


btw jak to jest z tym dpi ?
niska rozdzialka= male dpi ?

____
dhc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Dla amatorów Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group