Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna QuakeWorld.pl - Forum
Forum dyskusyjne polskiej sceny QuakeWorld
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

problemy z qw pod linuxem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Linux
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
procent
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 19 Sie 2005
Posty: 756
Skąd: Debrzno

PostWysłany: Sob Lis 10, 2007 11:57 pm    Temat postu: problemy z qw pod linuxem Odpowiedz z cytatem

1)cmd line
no wiec w xp zawsze bralem start-> uruchom i gralo Uśmiech... a jak to zrobic pod linuxem? (dopiero sie ucze obslugi linuxa) mam ubuntu jesli to ma znaczenie.

2)nie mam dzwieku w qw, tylko takie tik tik cos pika, poza qw dzwiek jest, ale jak daje glosniej to charczy

3)fps tez mi skacza :/ mam radeona 9550
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
shtyvny
Strzelam pinezkami
Strzelam pinezkami


Dołączył: 19 Kwi 2005
Posty: 332
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 1:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jakich urzywasz sterow do Radka (radeon czy fglrx) ? generalnie zauwazylem ze fpsy sie bujaja ale nie spadaja ponizej pewnej warosci (u mnie to jest 450) wiec mozna wpisac do konfiga zeby nie wyswietlal wiecej niz ta wartosc i tym sposobem wyeliminujesz skakanie. teraz dzwiek, tu jest niestety bania nieco bo jedyna dobrze dzialajaca karta to SB (generalnie chodz o sterownik emu10k1) reszta daje niestety takie efekty jak opisujesz i raczej nic sie z tym nie da zrobic. gadalem kiedys z kozakami co EZ pisza zeby to inaczej zaimplementowali ale powiedzieli ze im sie nie chce (zechce im sie jak ktos zaplaci) wiec wyglada to jak wyglada. na koniec polecenie do odpalenia:
Kod:
ezquake-gl.glx -nodga -nomdga -bpp 32 -mem 64 -democache 32768 +gl_gamma 0.7 -noforcemparms -noforcemspd -noforcemaccel +set s_khz 44 -norjscripts +cfg_load def

wszystkie switche sa bardzo dobrze opisane na stronie projektu, jak masz czas i ochote to polecam ta lekture. w razie pytan pisz.
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
procent
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 19 Sie 2005
Posty: 756
Skąd: Debrzno

PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 2:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do radeona, to nie instalowalem sterow, jak wlaczylem linuxa to wszystko gralo wiec myslalem ze jest OK, teraz pobralem takie cos:
/home/lukasz/Desktop/ati-driver-installer-8.42.3-x86.x86_64.run
ale nie wiem zbytnio jak to zainstalowac?

pobralem tez stary do Realtek AC97, ale jak wezme uruchom w terminalu, to przy instalacji wyskakuje "nie ma dostepu", wiec powinienem z roota, ale nie wiem jak uruchomic ta instalacje z roota
Kod:
-rwxr-xr-x 1 lukasz lukasz    2345 2007-06-08 05:51 install
-rw-r--r-- 1 lukasz lukasz    3011 2007-04-14 09:42 Readme.txt
-rw-r--r-- 1 lukasz lukasz   42936 2006-12-21 07:31 test.wav.bz2
-rwxr-xr-x 1 lukasz lukasz      20 2007-06-08 05:28 version
root@lukasz:/home/lukasz/Desktop/realtek-linux-audiopack-4.06a# install
install: brakujący argument plikowy


przy wybieraniu sterow mialem wybor linux x86 i linux x86_64, jaka to jest roznica?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
am3is
Skaleczony siekierą
Skaleczony siekierą


Dołączył: 16 Mar 2005
Posty: 136

PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 3:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Domyślnie w Ubuntu nie ma konta root'a, aby uruchomić jakiekolwiek polecenie z uprawnieniami administratora należy użyć komendy "sudo' ...
ati ..... .run to skrypt powłoki, musi mieć flagę uruchamialnego wtedy będzie się to zachowywało jak zwykły exec z windy ....
rożnica zasadnicza między systemem 32 a 64 bitowym ....
_________________
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
goq
Bóg telefragu
Bóg telefragu


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 1797

PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 3:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chmod u+x install
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
procent
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 19 Sie 2005
Posty: 756
Skąd: Debrzno

PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 4:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ah... z grafika sobie poradzilem, poprostu takie cos bylo wylaczone :<
http://img256.imageshack.us/img256/3601/zrzutekranu1un7.png
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Marffinn
Skaleczony siekierą
Skaleczony siekierą


Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 147
Skąd: Kędzierzyn-Koźle

PostWysłany: Pon Kwi 21, 2008 5:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oj fifty ja tez mam taka grfike Suszę zęby
_________________
no itch...strictly leather.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email AIM
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Linux Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group