Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna QuakeWorld.pl - Forum
Forum dyskusyjne polskiej sceny QuakeWorld
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

LCD + custom Hz + ezquake + linux

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Linux
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fausto
Biorę przyQUAD
Biorę przyQUAD


Dołączył: 23 Mar 2005
Posty: 907
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw Maj 06, 2010 12:11 am    Temat postu: LCD + custom Hz + ezquake + linux Odpowiedz z cytatem

Generalnie zapisuje sobie tutaj, co narozkminialem, zeby dzialalo - a moze sie komus tez przyda. Powinno tez dzialac na laptopach, aczkolwiek one maja najczesciej matryce polaczona przez VGA (analog) a nie DVI (cyfrowy), wiec moze sie inaczej zachowywac.

1. GPU scalling off - zeby karta nie skalowala rozdzialki do natywnej monitora, bo to najczesciej skonczy sie 60hz, niezaleznie od ustawien. Zas mozliwosci monitora maja byc sczytane z EDID. Twinview i xineramy tez nie chcemy.

Dla nvidii jest taki zestaw opcji xorg.conf:

Cytat:

Section "Device"
Option "UseEDID" "TRUE"
Option "UseEDIDFreqs" "TRUE"
Option "UseEDIDDpi" "TRUE"
Option "ExactModeTimingsDVI" "TRUE"
Option "FlatPanelProperties" "Scaling = Native"
Option "Twinview" "0"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
EndSection



2. teraz za pomoca xrandr mozna zmieniac rozdzialke bez skalowania, mozna sobie wypisac dostepne opcje. Sa one numerowane od zera wzwyz, linijka po linijce.

3. ezquake mi nie wybieral wlasciwego trybu. Ustawial zbyt wysokie odswiezanie i monitor sie wylaczal (samsung bw226). Algorytm ezq jest prosty - stara sie wybrac najwyzsze odswiezanie dla wybranej w konfigu rozdzialki. vid_displayfrequency jest kompletnie ignorowany oczywiscie.

5. zeby zobaczyc, jakie vidmodes xorg zglasza quakowi jako mozliwe dla wybranej rozdzialki, wstawiamy do petli linijke pogrubiona do linux_glimp.c (linia okolo 1330)
Cytat:

for (i = 0; i < num_vidmodes; i++)
{
if (glConfig.vidWidth > vidmodes[i]->hdisplay || glConfig.vidHeight > vidmodes[i]->vdisplay)
continue;

if (glConfig.vidWidth == vidmodes[i]->hdisplay || glConfig.vidHeight == vidmodes[i]->vdisplay)
ST_Printf(PRINT_ALL, "%i VIDMODE: clock: %i reso: %i x %i hsync: %i - %i vsync %i - %i...\n",i ,vidmodes[i]->dotclock, vidmodes[i]->hdisplay, vidmodes[i]->vdisplay, vidmodes[i]->hsyncstart, vidmodes[i]->hsyncend, vidmodes[i]->vsyncstart,vidmodes[i]->hsyncend);


x = glConfig.vidWidth - vidmodes[i]->hdisplay;
y = glConfig.vidHeight - vidmodes[i]->vdisplay;
dist = (x * x) + (y * y);
if (dist < best_dist)
{
best_dist = dist;
best_fit = i;
}
}


6. mejkujemy zrodla (pamietac o make clean pomiedzy przerobkami)i odpalamy qw - patrzymy w konsole - bedzie lista, po lewej numerki vidmodow i ich dane.

7. Z powyzszej listy wybieramy interesujacy numerek (np w moim przypadku z nizszym pixel clock) wstawiamy wybrany numerek w miejsce zmiennej best_fit, toz za powyzsza petla (tam, gdzie wyboldowane):

Cytat:

// change to the mode
XF86VidModeSwitchToMode(dpy, scrnum, vidmodes[20]);
vidmode_active = true;


8. znowu make. Ta poprzednia zmiane mozna wywalic wraz z cala petla, jesli komus psuje estetyke Suszę zęby

9. Teraz juz ezquake zamiast wybierac automatycznie vidmode uzyje scisle przez nas wybranego.

10. Odpalamy qw i weryfikujemy w OSD monitora, czy rozdzialka i odswiezanie sie zgadzaja, cieszymy sie plynnym kłejkiem Język
_________________
These are my glasses.
There are many like them, but these ones are MINE.
My glasses are my best friends. They are my life.
I must master them as I must master my life.
My glasses without me are useless. Without my glasses, I am useless.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
plast
Mistrz Polski


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 2613

PostWysłany: Czw Maj 06, 2010 10:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sugerujesz, ze na bw226 mozna uzyskac wiecej niz 75Hz ?
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Fausto
Biorę przyQUAD
Biorę przyQUAD


Dołączył: 23 Mar 2005
Posty: 907
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw Maj 06, 2010 11:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mozna uzyskac do 84Hz. Dla >=85 wlacza mi sie jakas blokada monitora, ktora go wylacza po 20 sekundach - i google nie znalo rady dla tego akurat modelu - w innych modelach jest taka opcja w OSD.

QW natomiast bralo modeline z 85hz, nawet jesli monitor go nie zglaszal w xrandr - wiec mozna sie tym bawic do woli, byle pixel clock byl mniejszy od tego dla 85Hz.

PS. Zrodla z svn checkout z dnia 05.05.2010!
_________________
These are my glasses.
There are many like them, but these ones are MINE.
My glasses are my best friends. They are my life.
I must master them as I must master my life.
My glasses without me are useless. Without my glasses, I am useless.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Kapitan Kloze
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 768
Skąd: Claustrophobopolis

PostWysłany: Czw Maj 06, 2010 11:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawe, ciekawe. To ile masz teraz w QW Fausto? 84 hz? Widać różnicę?
_________________
Demolition Crew
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Fausto
Biorę przyQUAD
Biorę przyQUAD


Dołączył: 23 Mar 2005
Posty: 907
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw Maj 06, 2010 12:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie, ustawilem 75, boje sie uzywac wiecej, niz mi xrandr zglasza Język Ale dotychczas gralem na 50Hz i nic nie moglem z tym zrobic. Roznica jest MEGA, po prostu gra sie DUZO przyjemniej, plynnosc mila dla oka.
_________________
These are my glasses.
There are many like them, but these ones are MINE.
My glasses are my best friends. They are my life.
I must master them as I must master my life.
My glasses without me are useless. Without my glasses, I am useless.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Kapitan Kloze
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 768
Skąd: Claustrophobopolis

PostWysłany: Czw Maj 06, 2010 12:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na PHC miales 50 hz? Niemozliwe, zauważyłbym od razu Język

No to teraz na 75 hz będziesz ogarniał ten weselny klimat Język
_________________
Demolition Crew
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Fausto
Biorę przyQUAD
Biorę przyQUAD


Dołączył: 23 Mar 2005
Posty: 907
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw Maj 06, 2010 1:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na pardy gralem z lapka, tam mi sie udalo normalna droga wynegocjowac 70Hz. Czasami mozna Uśmiech...
_________________
These are my glasses.
There are many like them, but these ones are MINE.
My glasses are my best friends. They are my life.
I must master them as I must master my life.
My glasses without me are useless. Without my glasses, I am useless.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
plast
Mistrz Polski


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 2613

PostWysłany: Czw Maj 06, 2010 1:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co ja sie swego czasu bawilem to 75 udawalo sie zrobic bez zadnych sztuczek, ale nie po DVI, tylko DSUB. Roznica miedzy 60 a 75 jest duza, mniej wiecej jak miedzy maluchem na duzym fiatem. Marna to jednak pociecha dla kogos kto do tej pory jezdzil mercem.
Odnioslem tez wrazenie, ze na mniejszych rozdzielczosciach (rzedu 960x600) da sie uzyskac wiecej niz 75 Hz, chociaz OSD tego nie pokazuje. Byc moze zatem to tylko wrazenie. Nadal to jednak zbyt malo by cieszyc sie z gry.
Tak naprawde zatem pozostaje zmienic monitor. Moze w 2012 Uśmiech....
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Kapitan Kloze
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 768
Skąd: Claustrophobopolis

PostWysłany: Czw Maj 06, 2010 3:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ten samsung 2233rz daje 120 hz i naprawde miło się gra. Wiem co mowie bo sam mam 200 hz teraz i potrafie ocenic ze te 120 hz u Fluara/ MajQ i innych tez daje spokojnie radę.
Więc nie wiem na co czekasz Język
P.S. Mam ten sam Samsung i 75 hz mam po DVI
_________________
Demolition Crew
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
plast
Mistrz Polski


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 2613

PostWysłany: Czw Maj 06, 2010 6:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czekam az bedzie w normalnej cenie, nie czuje parcia na QW zeby wydawac 1200 na monitor, ktory MOZE bedzie ok. Jak bedzie po 400 zl to co innego Uśmiech....

PS. Pod Winda tez mialem. Tu jest jednak dzial linuksowy Mruga 2
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
fluartity
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Kwi 2006
Posty: 986
Skąd: Trzebinia

PostWysłany: Sro Wrz 14, 2016 10:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Faustov przesiadłem się ma pochodnego arch'a i powiem że ten poscik uratował mi dupsko przed radomsko pardy.

Jak zawsze, masz flahę Uśmiech...
_________________
[ http://dc.quakeworld.pl Demolition Crew: Member ]
[ http://quakeworld.pl Administrator ]
[ http://forum.quakeworld.pl Moderator ]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Linux Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group