Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna QuakeWorld.pl - Forum
Forum dyskusyjne polskiej sceny QuakeWorld
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

mychia ;/

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Linux
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kurczak
Strzelam pinezkami
Strzelam pinezkami


Dołączył: 21 Gru 2005
Posty: 265

PostWysłany: Pon Maj 28, 2007 12:33 pm    Temat postu: mychia ;/ Odpowiedz z cytatem

Cytat:
a dystrybucje to jeszcze mysle z 2 razy zmieniasz zanim znajadziesz "ta jedyna". w dobrym kierunku idziesz na razie


No i stało się,zmieniłem z ubuntu na kubuntu i mam ponowny problem z myszką czyli z przyciskami 4 i 5
po instalce ubuntu owe(4i5) przyciski nie działały. po zmianie wpisu w pliku xorg.conf
Cytat:

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
------> Option "Buttons" "7"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
------> Option "ButtonMapping" "1 2 3 6 7"
Option "Emulate3Buttons" "true"

jak ręką odjął nie było problemu.
W kubuntu jest inaczej przyciski działały od razu lecz niepoprawnie czyli:
mouse 5 działa jak mouse 2 a mouse 4 jeszcze nierozgryzłem Smuteczek 2/gi problem jest taki ze jak zmienie czułość myszy to po paru sekundach wraca na poprzednie ustawienie
i tak w koło macieja.zmieniałem configi i nic nie pomogło :/

help
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
plast
Mistrz Polski


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 2615

PostWysłany: Pon Maj 28, 2007 3:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ubuntu i kubuntu to ten sam system, tylko menedzer okien inny (gnome/kde), wiec zmiana raczej kosmetyczna Uśmiech...

ja mam kubuntu i mysz ustawiona tak w xorg.conf:

Kod:
Section "InputDevice"
        Identifier      "Configured Mouse"
        Driver          "mouse"
        Option          "CorePointer"
        Option          "Device"                "/dev/input/mice"
        Option          "Protocol"              "ExplorerPS/2"
        Option          "ZAxisMapping"          "4 5"
        Option          "Emulate3Buttons"       "true"
        Option          "Resolution"            "2000"
EndSection


czulosc myszy ci sie psuje w systemie czy w qw?
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
kurczak
Strzelam pinezkami
Strzelam pinezkami


Dołączył: 21 Gru 2005
Posty: 265

PostWysłany: Pon Maj 28, 2007 4:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

heh Smile udało się...
miałem taki wpis:
Option "Protocol" "IMPS/2"
zmieniłem na: Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
i wszystko gra.
tylko nadal coś nie gra w ezquaku jak zmieniam suwakiem czułość myszy w option/controls/sensivity
z 8.0 na 7.0 to po kilku sekundach znów mi się ustawia na 8.0
nie czaje Smuteczek problemu.
d2 dla mx-310 byłby prawidłowy wpis-> Option "Resolution" "800"?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
shtyvny
Strzelam pinezkami
Strzelam pinezkami


Dołączył: 19 Kwi 2005
Posty: 332
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon Maj 28, 2007 5:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Logitech ma swoj wlasny program do kontroli mychy: logitech-applet. Nim mozna w latwy sposob manipulowac rozdzialka myszy. Dodatkowo polecam to "howto": http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Advanced_Mouse/Individual_Configurations
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kurczak
Strzelam pinezkami
Strzelam pinezkami


Dołączył: 21 Gru 2005
Posty: 265

PostWysłany: Wto Maj 29, 2007 1:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zapodalem logitech-applet z http://packages.ubuntu.com/feisty/misc/logitech-applet
bardzo ladnie i gladko sie zainstalowalo lecz nie potrafie odpalic programiku.
moze jakas mala isnstrukcja ,bo raczkuje w tej materi Smuteczek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
shtyvny
Strzelam pinezkami
Strzelam pinezkami


Dołączył: 19 Kwi 2005
Posty: 332
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto Maj 29, 2007 4:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

musisz go odpalic jako uzytkownik root (w tych afrykanskich dystrybucjach zrob "sudo logitech_applet").
ponizej przyklad jak zmienic rozdzialke myszy.
Kod:

shinobi ~ # logitech_applet
002/002     046D/C01E   M-BS81A         MX518 Optical Mouse
   Resolution: 800cpi
shinobi ~ # logitech_applet --help
Logitech Mouse Applet, Version 0.4test1
 --get-res     read the current sensor resolution
 --set-res=X   set the sensor resolution to X, where X is 400 or 800
 --get-cc      read the current Cruise Control setting
 --enable-cc   enable Cruise Control
 --disable-cc  disable Cruise Control
 --version     display the program version
 --help        print this usage information
 -c            same as --get-cc
 -d            same as --disable-cc
 -e            same as --enable-cc
 -g            same as --get-res
 -s X          same as --set-res X
 -h            same as --help
 -v            same as --version
Copyright (C) 2002-2004 Brad Hards <bradh@frogmouth.net>
shinobi ~ # logitech_applet --set-res=1600
002/002     046D/C01E   M-BS81A         MX518 Optical Mouse
shinobi ~ # logitech_applet
002/002     046D/C01E   M-BS81A         MX518 Optical Mouse
   Resolution: 1600cpi

_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kurczak
Strzelam pinezkami
Strzelam pinezkami


Dołączył: 21 Gru 2005
Posty: 265

PostWysłany: Wto Maj 29, 2007 6:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak wklepie z terminala: sudo logitech_applet
wyskauje:
Kod:
 003/002     046D/C01B   M-BP86  MX310 Optical Mouse
   Resolution: 400cpi


niby jak mam zmienić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
shtyvny
Strzelam pinezkami
Strzelam pinezkami


Dołączył: 19 Kwi 2005
Posty: 332
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto Maj 29, 2007 7:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sudo logitech_applet -s 800 albo 1600, nie wiem ile wyciaga twoja mysz.
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kurczak
Strzelam pinezkami
Strzelam pinezkami


Dołączył: 21 Gru 2005
Posty: 265

PostWysłany: Sro Maj 30, 2007 3:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gra i buczy Suszę zęby
thx shtyvny!
Resolution 800cpi to max dla mx-310
jak będę miał troche więcej czasu to przysiąde nad tym sensivity w ezie
i opisze gdzie tkwił problem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
plast
Mistrz Polski


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 2615

PostWysłany: Sro Maj 30, 2007 5:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kurczak, ten applet jest w faq opisany przez fausta, polecam na przyszlosc ;P
_________________
Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
kurczak
Strzelam pinezkami
Strzelam pinezkami


Dołączył: 21 Gru 2005
Posty: 265

PostWysłany: Sro Maj 30, 2007 6:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no jest!
Cytat:
5. 800dpi dla myszy (logitech) (fst)


ale jak dla takiego lamera jask ja ,było zbyt mało wiadomości
ciesze się ze zaistniał temat bo rozjasniło mi w bance Język
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
fluartity
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Kwi 2006
Posty: 989
Skąd: Trzebinia

PostWysłany: Nie Sty 02, 2011 1:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Korzysta ktoś z jakiegoś supportu dla Deathadder`a ?
_________________
[ http://dc.quakeworld.pl Demolition Crew: Member ]
[ http://quakeworld.pl Administrator ]
[ http://forum.quakeworld.pl Moderator ]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
shtyvny
Strzelam pinezkami
Strzelam pinezkami


Dołączył: 19 Kwi 2005
Posty: 332
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie Sty 02, 2011 8:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co pamiętam to dla myszy Razera nie było jakiegoś specjalnego supportu pod Linuxem. Ja swojego Copperheada "programowałem" (DPI, przyciski) pod Windą. Później pod Linuxem korzystałem z gotowych ustawień.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
fluartity
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Kwi 2006
Posty: 989
Skąd: Trzebinia

PostWysłany: Nie Sty 02, 2011 1:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przynajmniej nie będę szukał już w ciemno jakiegoś supportu. Thx shtyvny Uśmiech...

Kod:
EDIT: Uparta ze Mnie bestia dlatego może się komuś przyda
http://bu3sch.de/joomla/index.php/razer-nextgen-config-tool

_________________
[ http://dc.quakeworld.pl Demolition Crew: Member ]
[ http://quakeworld.pl Administrator ]
[ http://forum.quakeworld.pl Moderator ]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Linux Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group