|
QuakeWorld.pl - Forum Forum dyskusyjne polskiej sceny QuakeWorld
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
plast Mistrz Polski

|
Wysłany: Sro Maj 26, 2010 3:20 pm Temat postu: |
|
|
qw ma nieco inna learning curve niz wiekszosc gier, a doswiadczenia z innych gier w qw czasami bardziej przeszkadzaja niz pomagaja, ze wzgledu na nawyki, przyzwyczajenia i uproszczenia w tych innych grach
nawet jesli ktos ci napisze jak grac czy jak sie poruszac (o ile mozna to opisac sensownie) to nie bedziesz w stanie tego uzywac dopoki nie rozegrasz setek (tysiecy) gier i sam tego nie "poczujesz", bo w qw polowa zachowan i movementu jest intuicyjna, a robiac cos za duzo przy tym myslac wprowadzasz w swoja gre takie opoznienia, ze przy dynamizmie qw teoria bierze w leb
do treningu movementu itp. wlacz sobie mapy typu tricks i sprobuj je przejsc, w momencie gdy ci sie to uda bedziesz mogl uznac, ze opanowales movement w sytuacji bezstresowej  _________________ Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kapitan Kloze Rakietmistrz

|
Wysłany: Sro Maj 26, 2010 6:43 pm Temat postu: |
|
|
Obejrzałem sobie to demo.
Jak na rookie to nie najgorzej sobie radzisz - Wen to co najmniej niezły duelowiec w PL. Może minimalnie za duży sens masz ale to już indywidualnie każdy sobie ustala w zalezności od mychy, podkładki itp.
Jak chcesz się lepiej poruszać to tu masz filmik - http://videos.quakeworld.nu/video/guide-bunnyjumping/
Trening czyni mistrza a w Qw wieloletni trening z lepszymi od siebie niezwykle popłaca. _________________ aX3 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
novat1c Mięsko na frag

|
Wysłany: Sro Maj 26, 2010 6:51 pm Temat postu: |
|
|
Właśnie w QW mnie boli to ze niektóre mapy są bardzo ciasne w niektórych miejscach. I jak się zahaczy o coś "z dyńki" albo gdzieś bokiem to od razu się prędkość traci.
I jeszcze odrzut broni... kurde w QW bronie są tak cholernie mocne ze po pierwsze strasznie spowalniają jak się np. wbiegnie przed granat albo dostanie się rakieta przed siebie, a po drugie bardzo odpychają, np. od ściany, mimo że rakieta uderzyła za mną, a ja biegłem jakiś kawałek od ściany to i tak mnie odepchało, oczywiście zgubiłem swój tor lotu, zahaczyłem i frag w plecy :G
Co do siły broni jeszcze, to zauważyłem że jak na takie "armaty" to rocket jumpy wychodzą przeciętne. W warsow są dużo wyższe, ale dmg z RLki w warsow to tylko 85hp, splash damage dużo mniejszy.
Ogólnie gra się fajnie, ALE!... strasznie łatwo da się zrobić air rocket, bardzo łatwo trafia się w modele, bronie są bardzo mocne, mają cholernie duży odrzut... osobiście ze względu na łatwość trafiania zmniejszył bym splash damage, nie dużo, troszeczkę, i nieco zmniejszył obrażenia zadawane przez niektóre bronie. Na ztn nawet nie trzeba dobrze w spawna celować żeby zrobić spawnrage z RL. Nawet taki nerd i nie ogar jak ja bez problemu robi potrójny, czasem poczwórny spawnrage. Jedną dobrze trafioną rakietą można zbić kolesiowi który ma 200/200 sporo HP i go zshaftować do końca. Z jednej strony dobrze bo pojedynki gdzie traci się z 5/6 fragów przed minutą do końca da się spokojnie wygrać. Ale z drugiej strony nie ma tutaj takiej typowej walki o każdy skrawek mapy, każdy item... tylko jest rush, spam i wyciskanie z siebie siódmych potów żeby wcisnąć przeciwnikowi jeszcze jedną fartowną i być może zwycięską rakietę.
Ale to tylko takie moje przemyślenia i uwagi, jakie wyciągam na początku gry. Pogram trochę i zobaczę czy za jakiś czas zmienię zdanie.
:E _________________ Yo |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Thunder Ja i mój granat

|
Wysłany: Sro Maj 26, 2010 7:31 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | po pierwsze strasznie spowalniają jak się np. wbiegnie przed granat albo dostanie się rakieta przed siebie, a po drugie bardzo odpychają, np. od ściany, mimo że rakieta uderzyła za mną, a ja biegłem jakiś kawałek od ściany to i tak mnie odepchało, oczywiście zgubiłem swój tor lotu, zahaczyłem i frag w plecy :G |
To z czasem jest tez do ogarniecia, granat czy rakiete przeciwnika mozna wykorzystac do rotacji w powietrzu czy nawet do ucieczki (przykladowo spawn masz w quad-low na bigu na dm2, biegniesz do low-rl, ktos z tylu nie trafia prosto w ciebie tylko obok rakieta, wtedy mozesz wykorzystac to do "smigniecia" przez platformy i dojscia do rl)
Takich przykladow oczywiscie mozna wypisywac setkami. _________________ Aqq |
|
| Powrót do góry |
|
 |
plast Mistrz Polski

|
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 12:49 am Temat postu: |
|
|
za waskie korytarze, za duzy splash damage, za silne bronie... moze po prostu wlacz sobie q2 albo q3
| novat1c napisał: | | nie ma tutaj takiej typowej walki o każdy skrawek mapy, każdy item... tylko jest rush, spam i wyciskanie z siebie siódmych potów żeby wcisnąć przeciwnikowi jeszcze jedną fartowną i być może zwycięską rakietę |
(c)  _________________ Death Dealers Clan
http://dealers.quakeworld.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Thunder Ja i mój granat

|
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 1:01 pm Temat postu: |
|
|
Obejrzalem to demko, ze skakaniem calkiem niezle sobie radzisz w sumie, dziwne masz tylko te ruchy mysza jakos tak nieplynnie dla mnie, za duzy sens to na pewno ale nie wiem czy to tylko problem sensa :E mowiles o splash damage ze jest za duzy itd, a sam tego nie wykorzystujesz - jak przeciwnik wychodzi w tele w mega na dole na ztn, to ty strzelasz na gore "prosto" zamiast wlasnie po scianach - efekt calkiem fajniejszy bedzie, WEDLUG MNIE powinienes sie jako poczatkujacy skupic wlasnie na strzelaniu po scianach i podlodze w wymianach, chyba ze masz 100% pewnosc ze trafisz prosto w twarz, np przy spawnach  _________________ Aqq |
|
| Powrót do góry |
|
 |
novat1c Mięsko na frag

|
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 2:51 pm Temat postu: |
|
|
HAHA Każdy w jaką grę bym nie grał mówi mi że mam za duży sens. To prawda, bo mam mniej więcej 6-7 cm na 360 więc to dosyć dużo, w porównaniu np. z CSowcami którzy mają zazwyczaj 30+cm na 360. Otóż taki a nie inny sens jest wymuszony małą przestrzenią na biurku. Gram już jakiś czas na takim sensie i sporo osób mówi mi że bardzo szarpię myszką itd.
W sumie racja. Popracuje nad tym, i postaram się dobrać lepsze ustawienia.
A z tym strzelaniem prosto zamiast w ściany to też nawyk z innych FPSów. Po prostu rakiety są tak szybkie że możliwość nietrafienia w takiej sytuacji jest bardzo mała, na dodatek teleport spowalnia nieco gracza + w tym przejściu ściany zwężają się w górę przez co gracz który właśnie wskoczył do TP ma małe pole manewru.
Anyway dzięki za rady, i czas poświęcony na moje "low'owe" demko. Za jakiś czas będzie progres ! :F _________________ Yo |
|
| Powrót do góry |
|
 |
-leon- Ja i mój granat

|
Wysłany: Pią Maj 28, 2010 6:12 pm Temat postu: |
|
|
Ruchaj dalej ludka :E _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
novat1c Mięsko na frag

|
Wysłany: Sob Maj 29, 2010 10:15 pm Temat postu: |
|
|
Czy da się zrobić przezroczyste teleporty tak jak tutaj:
http://gfx.quakeworld.nu/details/243/cozier-dm6/
Czy to jest możliwe i dozwolone ? Bo sam mam teleporty ciemno-szare, ale te są dużo lepsze.
Po drugie, ustawiłem sobie granaty CPMA, ale oprócz granatów zmieniły mi się rakiety. Rozumiem że gdy mam komendę cl_r2g na "1" to nic nie poradzę, muszę dać na "0" ? Bo chcę mieć granaty CPMA a rakiety które wyglądają jak lecący granat QW. _________________ Yo |
|
| Powrót do góry |
|
 |
goq Bóg telefragu

|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 6:58 pm Temat postu: |
|
|
To jest watervis (poniewaz teleporty per se to sa zbiorniki wody), wiec nie jest mozliwe wlaczenie tej funkcji chyba, ze server pozwala na owy cheat. W rzeczywistosci zaden serwer nie pozwala na wlaczenie tej funkcji - mozesz miec ja jako ciekawostke do ogladania demek czy tez ogladania meczy jako spectator
Co do problemu z granatami/rakietami to niestety chyba cl_r2g 0 musi zostac uzyty. Swoja droga, co za dziwna nazwa na cvar, ezQuake powinien ja zmienic by bardziej pasowala do 'tonu' i 'logiki' cvarow jako graphics enhancement  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|