Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna QuakeWorld.pl - Forum
Forum dyskusyjne polskiej sceny QuakeWorld
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ping ... blisko koszmaru

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Dla amatorów
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 2:55 pm    Temat postu: ping ... blisko koszmaru Odpowiedz z cytatem

Witam !

Troszkę czasu poświęcam QW, nawet kupiłem RAM, kartę graficzną, słuchawki, podkładkę, myszkę, nowe biurko aby uzyskać przyzwoite warunki gry, jednak ping mnie lekko wykańcza. Smuteczek
Mam w domu łącze ADSL 2 Mb/s z Dialogu.
Pingi do wp.pl, do innych serwerów są wysokie - rzędu 45-50 ms i takie same mam na serwerach QW. Najlepsze z nich (Aster - ok. 50) i później każdy kolejny to ping gorszy.
Przy ściąganiu plików transfer mam ok - rzędu ok. 250 KB/s - czyli 2 Mb/s
Czy ktoś wie czym to może być spowodowane, może ktoś ma też net z Dialogu i ma lepiej/gorzej i czy w ogóle mogę próbować coś z tym zrobić ?.
Przyczyna chyba nie leży po mojej stronie, zgłoszenie awarii też raczej nie wchodzi w grę bo przyjdzie technik i mi pokaże szybkość pobierania pliku lub wynik jakiegoś http://speedtest.net/ i skończy się, że jeszcze zapłacę za nieuzasadnione wezwanie "specjalisty".
A przecież nikt nie będzie też ze mną rozmawiał na temat działania łącza na podstawie pinga w QW Mruga 2
Proszę o jakieś rady w tym temacie.

Pozdrawiam. Birdy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kapitan Kloze
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 768
Skąd: Claustrophobopolis

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 3:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Słyszałem że Dialog do Qw jest kiepski ale..

Upewnij się czy cwaniaki nie mają tej samej metody co TPSA, czyli dwa rodzaje kodowania portów. Jeżeli masz tak wysoki ping to pewnie masz Interleaved bo na Fast miałbyś spokojnie 26 ms.
Jeżeli masz router to takie rzeczy można oblookać w setupie (tam gdzie masz firmware i logowanie do routera). Z drugiej strony, nie wiem czy oni mają tę samą technologię.
A jak wzywasz technika to zawsze mu możesz dać coś w łapę. On może pewne rzeczy załatwic jednym telefonem :>

Działa też pisanie reklamacji: tylko musisz się tu opierac na zbyt wysokim pingu (no chyba że masz inne problemy, np zrywane połączenia)
_________________
Demolition Crew
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MajQ
Ja i mój granat
Ja i mój granat


Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 351
Skąd: z nienacka

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 4:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bry,

wezwij kolesia, jak Ci pokaze speedtest to odpal mu http://pingtest.net i ciekawe jak to uzasadni:) ewentualnie odpal kilka razy dziennie przez 2-3 dni, porób screeny z wynikami i podeślij cwaniakom Uśmiech...
_________________
† Born Bad, Dying Worse †
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 8:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak i gdzie można znaleźć informację na temat tego kodowania portów ?
Mam router i przejrzałem wszystkie jego ustawienia ale nie znalazłem nic co mogłoby być z tym związane. Nigdy też w routerze nie definiowałem żadnych ograniczeń, limitów czy zmiany domyślnych ustawień.
Poza pingiem z łączem nie ma żadnych problemów - nie zrywa połączeń, raczej nie ma lagów itp. itd.
Zrobiłem kilka testów. Gdybym był pracownikiem dialogu i ktoś by mi pokazał takie wyniki to też bym go wyśmiał:









Podobno jest to kwestia priorytetów co ma być w jakiej kolejności przesyłane. Opóźnienie (czyli ping) w Dialogu to nie jest najwyższy priorytet. Aby uległo to zmianie to wszystkie routery przez które przechodzą moje dane musiały by być przekonfigurowane.
Prawdopodobnie też technologia jaką dysponuje Dialog to też nie jest najnowsze osiągnięcie techniki ...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kapitan Kloze
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 768
Skąd: Claustrophobopolis

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 9:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poszukaj w ustawieniach rutera cos co nazywa sie QoS czyli Quality over Service. Tam można nadać priorytety.

U mnie kodowanie portów mozna znaleźć po zalogowaniu sie do routera (Linksys). Potem w firmware szukasz czegos takiego jak "Status", a nastepnie DSL Connection. Tam powinieneś znaleźć jakieś info, przynajmniej tak jest na Linkach.

Birdy - sciagnij tez nowego ezquake (co najmniej 2.0) i uzyj komendy cl_earlypackets 1. Ona obniża trochę ping ale zauważysz to w Hudzie a nie w scoreboard. Nalezy miec "scr_newhud 1" i wlaczyc w hudzie ping czyli hud_ping_show 1.
_________________
Demolition Crew
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
panczo
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 736
Skąd: Legnica city

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 11:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety, ale dialog sie nie nadaje do gry i lepszego pinga raczej nie uzyskasz. U siebie w miescie sprawdzalem warunki u 4 osob i zawsze to wygladalo tak samo czyli min.50.
_________________
.: Demolition Crew :.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Thunder
Rakietmistrz
Rakietmistrz


Dołączył: 31 Gru 2006
Posty: 584
Skąd: Opole

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 11:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Air zmien awatar Nie powiem! (omg)
_________________
When you get sad, just stop being sad, and be awesome instead.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Czw Sty 07, 2010 1:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kapitan Kloze napisał:
Poszukaj w ustawieniach rutera cos co nazywa sie QoS czyli Quality over Service. Tam można nadać priorytety.

W moim nie ma - mam cos takiego: http://kb.netgear.com/app/products/model/a_id/2589
Cytat:

Birdy - sciagnij tez nowego ezquake (co najmniej 2.0) i uzyj komendy cl_earlypackets 1. Ona obniża trochę ping ale zauważysz to w Hudzie a nie w scoreboard. Nalezy miec "scr_newhud 1" i wlaczyc w hudzie ping czyli hud_ping_show 1.

Wszystko to miałem zrobione ... czyli grałem w warunkach optymalnych ? Mruga 2

No nic ... chyba będę musiał się przyzwyczaić do 50 ms Mad

Na wypadek jakby ktoś chciał internet z dialogu i przy okazji pograć w QW.

Mój e-mail do nich:
---
Witam !

Mam u Państwa pakiet telefon+telewizja+internet (2 Mbps) i chciałem prosić
o wyjaśnienie dlaczego na łączach Dialogu jest tak słaba odpowiedź na
pinga. Bez względu jaki host (stronę) bym nie pingował to dostaję czasy
odpowiedzi od 42 ms w górę. Dla porównania Neostrada o szybkości 512 Mb/s
ma lepsze czasy odpowiedzi.
Czy jest możliwość przełączenia trybu pracy mojego łącza z Interleaved na
Fast-Path, bo wiem, że taka możliwość istnieje.
---

a to ich odpowiedź:

---
Szanowny Panie,

Dziękujemy za kontakt. Uprzejmie informujemy, że wyższe czasy odpowiedzi
występujące niekiedy na urządzeniach naszej sieci wynikają ze specyfiki jej
ustawień (niższy priorytet dla pakietów ICMP). Telefonia Dialog nie oferuje
możliwości zmiany trybu na fast-path.

Z wyrazami szacunku
Dział Obsługi Klienta
---

I to by było na tyle w tym temacie ... Smuteczek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kapitan Kloze
Elektryczny widelec
Elektryczny widelec


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 768
Skąd: Claustrophobopolis

PostWysłany: Czw Lut 11, 2010 3:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem jaką oni tam stosują technologię: może nie ma możliwości techicznej jak w TPSA zmiany trybu kodowania (tak jest w Vectrze podobno). Najpierw dowiedz się co oni tam stosują a potem dzwoń do działu technicznego a nie mailuj. Ewentualnie postrasz ze rozwiązesz umowę/nie przedłużysz.
_________________
Demolition Crew
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
cpe
Rakietmistrz
Rakietmistrz


Dołączył: 11 Maj 2005
Posty: 641

PostWysłany: Czw Lut 11, 2010 4:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

birdy z tego co pamietam miales zmieniac sprzet na lepszy. tak ?

mysle ze FPS wiekszy niz 400 i do tego rate 20000 moze tez troche pomoc, ze stabilnoscia pingu.

co do zmiany interleaved na fast path. mysle, ze na twojego emaila odpowiadal ktos malo kompetentny Suszę zęby i probowal bym uderzac bezposrednio do technikow/adminow jak to Air zasugerowal.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Czw Lut 11, 2010 7:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Napisałem do nich po tym jak przeczytałem tony wypowiedzi w tym temacie. Jeszcze 2-3 lata wstecz nie było problemu z przełączeniem trybów o których wspomniałem. Po tym okresie czasu ludzie już nie uzyskiwali tak dobrych efektów w kontakcie z Dialogiem.
Kompa mam "zmodernizowanego" ... Athlon 3000+, 2,5 GB RAMu, Creative Audigy, Ge Force 9600GT 512 MB i z reguły mam więcej niż 400 FPS. Czasami spada do 300, czasami wynosi ponad 1000.
Rate miałem ustawione 5360 (czy jakoś tak), przestawiłem na 20000 ... ale wcześniej też próbowałem z większą wartością rate i jakoś nie powodowało to jakichkolwiek różnic.
Co do pinga to mam 51 i jest to ping stabilny. Wam często skacze (20, 40, 60,100 itp.) + do tego packet loss ... ja mam o tyle szczęście, że ping mam stabilny (51 Uśmiech... - czasami minimalnie więcej) i packet loss chyba prawie zawsze 0 (czasami 1-2). Uśmiech...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Dla amatorów Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group