Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna QuakeWorld.pl - Forum
Forum dyskusyjne polskiej sceny QuakeWorld
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Myszka - dziwne zachowanie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Dla amatorów
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Czw Sty 07, 2010 12:59 pm    Temat postu: Myszka - dziwne zachowanie Odpowiedz z cytatem

Witam !

Znów mam kolejny problem. Kupiłem myszkę Razor Diamond Back 3G i obserwuję dziwne zachowanie w QW. Zdarza się, że mysz przestaje działać (ciągle strzela, przyblokowany strafe left lub right) i nic nie można zrobić. Jak mnie ktoś zastrzeli to z reguły się odblokowuje. Disconnect i connect z powrotem na serwer też pomaga. Zdarza się to czasami 1 raz na mecz, a czasami zagram 3-4 mecze pod rząd i jest ok, po czym znów w losowej sytuacji padnie. Wiem, że więcej osób używa tej myszki i może ktoś już się z tym spotkał ... ewentualnie poproszę o możliwe opcje do konfiguracji myszki w QW.
Najgorsze jest to, że nawet jak coś zmienię to muszę dłuższy czas pograć aby się przekonać czy ewentualna zmiana coś pomogła czy nie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SamoN
Rakietmistrz
Rakietmistrz


Dołączył: 21 Mar 2005
Posty: 614
Skąd: Kielce

PostWysłany: Czw Sty 07, 2010 2:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spróbuj zmienić ustawienie in_mouse na 1 albo 3, u mnie na wartości 2 działy się właśnie takie rzeczy.
_________________
Magnum 44
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
_KaszpiR_
Biorę przyQUAD
Biorę przyQUAD


Dołączył: 20 Wrz 2005
Posty: 970

PostWysłany: Czw Sty 07, 2010 6:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a w innych grach nie miales takich objawow?
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
novat1c
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 25 Gru 2009
Posty: 58
Skąd: Asdfowo

PostWysłany: Czw Sty 07, 2010 7:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja miałem podobnie.

Miałem zwykłego razera DB, nie 3G, i myszka zacinała mi się tylko w warsow 0.42 i quake3. Działo się to tak jakby kabel był przerwany i momentami myszka przestawała działać. Przy normalnej pracy czy innych grach nic takiego się nie działo. W wsw0.42 nikt takiego problemu nie miał, a w Q3 sporo osób miało problemy z myszkami. Ja niestety nic z tym nie zrobiłem, żadna z porad mi nie pomogła. Zmieniłem do gry w wsw/q myszkę na inną i tyle. Nie wiem jak będzie w QW, spróbuj wszystkiego.
_________________
Yo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
H4lflost
Skaleczony siekierą
Skaleczony siekierą


Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 114

PostWysłany: Czw Sty 07, 2010 8:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to jest znany bug fullscreena , moge sie zalozyc ze na -windowed albo jakims dibmode bys tego nie mial . mysle ze to cos z bufferem .
ja to mialem tylko na 1000hz , na 500hz dzialalo normalnie .
zrob tak jak mowi samon zmien in_mouse na 3 albo na in_mouse 2 i dodatkowo in_m_smooth 1 ; m_rate 1000 ale raw input imho lepszy =)
i po zmianie pamietaj o in_restart
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Czw Sty 07, 2010 9:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za pomoc. Przestawiłem opcje i będę obserwował. Dam znać co wyszło. Bawiłem się wcześniej tymi in_mouse (tylko zapomniałem polecenia) i przed tymi dokonanymi zmianami miałem ustawione 2. Przestawiłem na 1 + resztę opcji o którym napisał HL i zobaczymy. Uśmiech...

Ciężka sprawa ... dalej to samo. Smuteczek
Na wszystkich in_mouse występuje. Z reguły disconnect i connect już pomaga Smuteczek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
H4lflost
Skaleczony siekierą
Skaleczony siekierą


Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 114

PostWysłany: Pią Sty 08, 2010 1:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a co sie dzieje jak np masz in_mouse 3 zrobi sie ten bug i wtedy dajesz in_restart Pytajnik ustepuje czy nie ?
pozatym w czasie testu odpial bym wszytko inne z usb .

z cmdline wszystko wywaliles ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
_KaszpiR_
Biorę przyQUAD
Biorę przyQUAD


Dołączył: 20 Wrz 2005
Posty: 970

PostWysłany: Pią Sty 08, 2010 10:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a na innych portach usb?
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Pią Sty 08, 2010 7:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

HL napisał:

a co sie dzieje jak np masz in_mouse 3 zrobi sie ten bug i wtedy dajesz in_restart Pytajnik ustepuje czy nie ?

Tego nie sprawdzałem. Jak się znów pojawi problem to przetestuję i dam znać.
Cytat:

pozatym w czasie testu odpial bym wszytko inne z usb .

Do USB mam aktualnie wpiętą klawiaturę, myszkę, drukarkę i nagrywarkę.
Wcześniej zanim przeniosłem kompa do innego pokoju testowałem sobie z doskoku QW (przez ok. tydzień) gdzie wszystko było tak jak jest teraz z wyjątkiem klawiatury (była na PS2) i nie zdarzyło się to ani razu. Przeniosłem kompa i podmieniałem tylko klawiaturę (na USB) i problem się zaczął. Może to klawiatura jakoś się z czymś gryzie ?
Z drugiej strony te moje testy były sporadyczne i może miałem szczęście, że akurat wtedy nie wystąpił problem.
Chociaż z drugiej strony ta sama klawiatura i myszka podłączona przez laptopa nie generuje tych problemów.
Aha - jeszcze jedna może dość istotna uwaga. Teraz po przeniesieniu kompa używam Ventrilo - przez ten tydzień (z doskoku) nie używałem.
Może to Vent cos kaszani ?
Cytat:

z cmdline wszystko wywaliles ?

Nie. Mam taką składnię:
D:\QuakeWorld.PL\ezquake-gl.exe -noscripts -ruleset smackdown -heapsize 81920 -zone 8192 -sndbits 16 -sndspeed 48000 -dinput -m_smooth -bpp 16 -width 800 +set vid_displayfrequency 150 -conwidth 400 -conheigh 300
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
H4lflost
Skaleczony siekierą
Skaleczony siekierą


Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 114

PostWysłany: Sob Sty 09, 2010 6:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na nowym ezq wszystko z cmdline mozesz ustawic w grze ale jak juz nie chcesz to wywal chociaz -dinput -m_smooth i ustaw w cfg "in_mouse x" i dodaj in_restart gdzies na koncu . Mozna nawet sobie zbindowac in_restart na jakims klawiszu ( np na tym samym co +scores)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
birdy
Gram myszką!
Gram myszką!


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Sob Sty 09, 2010 12:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok to też poprawię. Wczoraj jako tako się myszka nie zepsuła. Zachowanie trochę nietypowe bo po restarcie mapy myszka "padała" (ale z objawami lekko innymi) i po kilkudziesięciu sekundach niby się naprawiała ... sama Uśmiech...
Będę dalej obserwował. Poprzednio za każdym razem jak myszka się psuła to przestawał działać również ventrilo - jak sie powtórzy to napiszę z jakim komunikatem. Wówczas restart ventrilo, ponowne uruchomienie QW i było ok.
Będziemy w kontakcie ... Suszę zęby


Myszka się naprawiła - przynajmniej na razie działa. Wielkie dzięki za pomoc.
Jednak ventrilo się psuje ... z komunikatem: "Sound input device has been closed.
It was sending data faster then it should be.
Try enabling the 'Use DirectSound for input device' option."

Włączyłem tę opcję, jutro zobaczymę czy się naprawiło.

Ok - myszka się naprawiła, a ventrilo nie Smuteczek Ma ktoś jakiś pomysł ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum QuakeWorld.pl - Forum Strona Główna -> Dla amatorów Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group